Közélet

2007.02.23. 09:05

Besúgják a szeszmestert

Több pálinkafőző berendezést foglaltak le a vámosok az év első két hónapjában Bács-Kiskunban, mint előtte évente.

T. V.

Még február vége sincs, de máris tizenegy illegális pálinkafőző berendezést talált a kecskeméti fővámhivatal. Az utolsót éppen csütörtökön délután, Kiskunmajsán.

Gombár Gábor vámparancsnoktól megtudtuk: minden helyszínen tekintélyes mennyiségű pálinka volt, némi gyümölcsalapú cefre, ám többnyire cukorcefre.
A gyakori fogások okáról elmondta: egyrészt mostanában több bejelentés érkezik, mint régebben. Ezek javarészt névtelenek, ám a vámosoknak minden egyes esetet ki kell vizsgálniuk. Előfordul, hogy az ingatlan átkutatásakor kiderül: vaklárma volt csupán. Ám az esetek közel felénél bebizonyosodik, hogy ott valóban illegálisan főzik a pálinkát. A másik ok: a jövedési adó és a főzés díja igencsak megdrágítja a törvényes pálinkát, miközben sokan szeretnének hozzájutni, ám olcsón. Az ilyen pálinkafőző helyek döntő többsége azonban egyértelműen nem magáncélra főzi ki a saját kertjében szedett gyümölcsökből készült cefrét. Az ital eladásra készül, és így is bánnak vele. Túl azon, hogy nem fizetik meg utána a jövedéki adót, a körülmények is sokszor lehangolóak, közegészségügyileg erősen kifogásolhatók. Koszos sufnikban tárolják, főzik a cefrét, és a kész pálinkát sem éppen tiszta kannákba teszik.

A parancsnoktól megtudtuk azt is, hogy a lefoglalt berendezések között a lehető legprimitívebbtől a csillogó-villogó rozsdamentes szupermasináig minden van. Ám ezekre kivétel nélkül megsemmisítés vár. A vámosoknak egy-egy jó berendezésért fáj a szívük, hiszen azt oktatási célra kiválóan lehetne használni.
A pálinkát - készüljön az a legkiválóbb gyümölcsökből, vagy törvénytelen cukorcefréből - az egyik szennyvíztisztító telepre viszik megsemmisíteni. Egyébként ugyanoda kerülnek a hamisított borok is.

Általában pénzbírsággal sújtják a szeszmestert

Engedély nélküli pálinkafőző berendezést készíteni, birtokolni, vagy használni bűncselekmény. Az ilyen ügyek a bíróságon kötnek ki, ám általában nem börtönbüntetéssel, hanem pénzbírsággal sújtják a törvényszegőket. A lefoglalt pálinka után ki kell fizetni a literenként 560 forintos jövedéki adót, valamint a bírságot. Ez utóbbi összege 10 liter felett a forgalmi érték tízszerese, alatta pedig a forgalmi érték ötszöröse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!