Hírek

2006.09.15. 06:01

Inog-e Gyurcsány széke?

A szakértők szerint az MSZP csúfos veresége esetén mindenképpen lesznek következményei az idei önkormányzati választásoknak, a kérdés csak az, hogy milyenek.

Szakács Árpád

Nincs recept arra, hogy milyen körülmények kellenek a kormány bukásához, ugyanakkor az önkormányzati választásoknak mindenképp komoly következményei lesznek – így összegezhetők a voksolások tétjével kapcsolatos vélemények.

A Fidesz kampányában többször is hangsúlyozta: 2004-ben is azt állították a szocialisták, hogy nincs belpolitikai következménye az európai parlamenti választások eredményének. Bő két hónappal a vereség után Medgyessy Péter azonban már nem volt miniszterelnök – közölte több helyszínen is Orbán Viktor, aki most is hasonló fordulatot vár. A pártelnök szerint, ha az emberek megvonják bizalmukat a kormánytól, akkor mód és esély nyílik arra, hogy október 1-je után felgyorsítsa a Fidesz a politikai változásokat, és javaslatokat tegyen a válság megoldására. „Jelenleg felhatalmazás nélküli kormányzás van Magyarországon, ugyanis a választók nem ezekre a brutális megszorításokra adtak felhatalmazást a kormánynak” – hangoztatta Orbán.

Kiszelly Zoltán politológus lapunknak kifejtette: az MSZP 2002-ben túlnyerte magát az önkormányzati választáson, vagyis most mindenképpen gyengébb eredményre számíthat. A jelentős visszaesésnek mindenképp lesznek következményei. Ennek mértéke attól is függ, hogy az önkormányzati megélhetésből élőket miként tudja kárpótolni az MSZP. Esetleges párton belüli átrendezés is megvalósulhat, ha Budapesten jól, vidéken gyengén szerepelnek a szocialisták, ezzel ugyanis jelentősen megerősödik a fővárosi MSZP, amely egyben Gyurcsány egyik fő bázisa is. Medgyessy esetében, 2004-ben közelebb volt az országgyűlési választás, és az indokolta a mielőbbi váltást – vélte Kiszelly.

Somogyi Zoltán, a Political Capital igazgatója szerint nincs esélye a Fidesznek arra, hogy Gyurcsány belebukjon az MSZP esetleges önkormányzati választási kudarcába. A Fidesz sugalmazása elsősorban a mozgósítást szolgálja, politikai üzenet a jobboldali választók felé annak érdekében, hogy elmenjenek szavazni. A szocialista párton belül azért sem buktatható meg a kormányfő, mivel az MSZP képviselői teljes mellszélességgel, ellenszavazat nélkül megszavazták a megszorításokat, azaz részesei lettek a szigorú döntéseknek. Ezek után nehéz belülről kritikát megfogalmazni. Gyurcsánynak jelenleg nincs is erős kihívója. A miniszterelnök felismerte ezt a helyzetet: csütörtökön elindította kampányát a jövőre megüresedő pártelnöki székéért – emelte ki Somogyi.

Fricz Tamás politológus szerint komoly tétje és politikai jelentősége van az önkormányzati választásoknak. Az ellenzék esetleges látványos győzelme nem maradhat következmények nélkül. Könnyen megrendülhet a népszerűségben mélyponton álló kormányfő pozíciója.

MSZP: Orbán a tűzzel játszik – Fidesz: lejárt lemezt játszanak a szocialisták

Általános támadást indított csütörtökön az MSZP Orbán Viktor ellen. Reggel Lendvai Ildikó frakcióvezető Csurka István MIÉP-elnökhöz hasonlította a Fidesz vezetőjét, míg Hiller István pártelnök szélsőségesnek és felforgatónak állította be a kormány legitimációját megkérdőjelező Orbánt. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök internetes naplójában úgy vélte, hogy a Fidesz elnöke a tűzzel játszik. Aki azt mondja, hogy illegitim a kormány, az azt is mondja, hogy a kormánnyal szemben bármilyen fellépés legitim lehet – írta a kormányfő. Szijjártó Péter fideszes honatya szánalmasnak, felháborítónak és szomorúnak tartja, hogy az MSZP semmi másra nem képes, „minthogy egy régi lejárt lemezt tesz fel, miközben a kormány intézkedései miatt az emberek mindennapi létfenntartása kerül veszélybe”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!