Közélet

2006.07.17. 16:03

Új rendszerben a közgyógyellátottak

Ettől a hónaptól már új rendszerben működik a közgyógyellátás. A kérdés Bács-Kiskunban 30 ezer embert érint. A szociálisan rászorulóknak havonta 12 ezer forintos keret áll rendelkezésére, amit a korábbiakhoz képest többféle gyógyszerre lehet majd elkölteni.

Takács Valentina

Az átalakítás célja, hogy a közgyógyellátás jobban igazodjon az érintettek szükségleteihez, miközben a támogatás rendszere áttekinthetőbbé, igazságosabbá és takarékosabbá válik - mondta dr. Kissné dr. Bori Klára, a Bács-Kiskun Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója. Az új rendszer lényege, hogy minden jogosultnak rendelkezésére áll majd egy havi 12 ezer forintos keret. Ameddig az tart, addig térítésmentesen válthatnak ki bármilyen, a járóbeteg-ellátás keretein belül kiadható, a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszert.

A havi összegen felül évente 6 ezer forintos külön keret áll rendelkezésre olyan esetekre, ha egy akut betegség miatt a szokásosnál több gyógyszerre van szükség, de azokat a havi 12 ezer forintos alapkeret már nem fedezi. Az egyéni gyógyszerkeret szükség esetén - például ha új betegség alakul ki - év közben felülvizsgálható lesz.

Változott a rendszer működése is. Az igényt a jegyzőhöz kell benyújtani, a háziorvos igazolásával a krónikus betegségekről és a terápiáról. A jegyző megvizsgálja a jogosultsági feltételeket, a háziorvos igazolását megküldi a megyei egészségbiztosítási pénztárnak, amely nyilatkozik az elismert gyógyszerköltségről. A jegyző ezután elbírálja a közgyógyellátásra való jogosultságot, meghatározza annak kezdő időpontját, az egyéni és eseti gyógyszerkeretet. A jegyző döntése alapján a egészségbiztosítási pénztár kiállítja és eljuttatja a jogosult részére az egy évig érvényes közgyógyellátási igazolványt. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ezután nyilvántartásában naprakészen vezeti a jogosult gyógyszerkeretét. Az eseti gyógyszerkeretet a jogosultság kezdetén egy összegben, az egyéni gyógyszerkeretet három havonta állapítják meg a betegnél. Ha a háromhavi gyógyszerkeret elfogy, akkor a következő három havi keret megnyitásáig a közgyógyellátott az általános térítési díj szabályok szerint válthatja ki gyógyszerét. Amennyiben azonban a három hónap leteltével marad még a keretből, az nem vész el, hanem a következő negyedév összegéhez hozzáadódik. A gyógyszer kiváltásakor a patika mindig tájékoztatja a beteget az aktuális gyógyszerkeretéről.

Az új közgyógyellátási rendszer bevezetése miatt senki nem maradhat igazolvány nélkül. Akiknek július 1-ével lejárt volna a közgyógyellátási igazolványa, azokét az egészségbiztosító három hónappal automatikusan meghosszabította. Ez idő alatt kell intézniük az új igazolványt, ám addig a július 1-ét megelőző szabályok szerint kapják a támogatást. Részletek a keddi Petőfi Népében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!