Hírek

2006.06.02. 07:00

Nem fizettél hat évig, behajtom rajtad!

Olvasónk lakásmegosztásban élt elvált férjével, aki évekig nem fizetett gyermektartást. A hölgy most a csetepaték miatt külön költözött. Követeli a férfin az elmaradt pénzt.

BAMA

Visszamenőleg csak fél évnyi összeget lehet tartásdíj gyanánt követelni – figyelmeztet dr. Schneider Péter ügyvéd. Ez első pillantásra igazságtalannak tűnhet, de ha jobban belegondolunk, megvan a logikája. A jogalkotó arra a kérdésre építi a döntést: miért nem kérte a jogosult a járandóságot hamarabb? Elvárható ugyanis, hogy ami jár, ahhoz ragaszkodjunk. Ne mondjunk le róla „csak úgy”. Mert azzal hosszú távon azt sugalljuk: tulajdonképpen nincs is szükségünk az összegre.

Szomorú persze, ha mindez gyermekünk kontójára történik. Hiszen a gyermektartás csak őrá költhető. Ő rövidült meg azáltal, hogy nem követeltünk semmit a fizetésre kötelezett féltől. Fizetési felszólítással, vagy akár letiltással például. Emberileg érthető az indok: a béke kedvéért. De mivel közös háztartásban lakott a két elvált fél, a másik mondhatja: ő hozzájárult a költségekhez annyival, amennyiben a gyermektartás összege is benne foglaltatik. A helyzet egyébként minden tartás esetében ugyanez. Az asszony-, a szülőtartás vagy más gondozandó személy tartásdíja is csak fél évre visszamenőleg követelhető.

Amennyiben a hölgy a lehető legtöbb pénzt szeretné a fentiekben megkapni, minél előbb jelentse be a dolgot. Írjon ajánlott tértivevényes levelet a bíróságnak. Ha a volt férj fizetési felszólításra sem fizet, az asszony forduljon ügyvédhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!