Hírek

2006.04.02. 20:21

Védjegy járna a felelős vállalkozásoknak

Nyolc minisztert kért fel a kormány, hogy kezdeményezzenek párbeszédet a munkaadókkal a társadalmi felelősségvállalásukról, és hogy olyan eszközöket dolgozzanak ki, amelyekkel komoly elismerésben részesülhetnek a „felelős” cégek.

BAMA

A kormány olyan munkabizottság létrehozását is kezdeményezte, amely kidolgozná egy úgynevezett „társadalmilag felelős védjegy” használatát. A munkaügyi, az esélyegyenlőségi, a gazdasági és a területfejlesztési miniszternek többek között az Akadálymentes munkahely védjegy elnyerésének feltételeit is ki kell munkálnia. A tervek szerint ajánlások készülnének a hirdető, sőt a kommunikációs cégek részére is például a nők, a kisebbségek reklámokban és hirdetésekben történő előítéletektől mentes megjelenésére. A versenyszféra szereplői számára várhatóan módszertani útmutatás készül arra, hogyan kell vállalati esélyegyenlőségi tervet készíteni. A munkaügyi tárca egyébként az Országos Érdekegyeztető Tanács elé terjesztette a társadalmi felelősségvállalás erősítését támogató elképzeléseket, vagyis a munkaadói és munkavállalói szervezetek is javaslatot tehetnek.

A nyolc tárcának még április –május folyamán ki kellene dolgoznia például a védjegyek használatát, ám kérdés, hogy a hét végi választások előtt foglalkozik-e ezzel bárki, később pedig milyen összetételű kormány feladata lesz a cégek felelős viselkedésének javítása. A leendő kormánynak egyébként mindenképp foglalkoznia kell a témával, mivel az uniós irányelv kötelezi erre. Az Európai Bizottság még 2001-ben úgynevezett Zöld könyvet adott ki a vállalkozások társadalmi felelősségéről (CSR), ennek hatására több ország kormányzati pozíciót biztosított a feladathoz. Nagy-Britanniában miniszter, Olaszországban miniszteri megbízott, Lengyelországban pedig csatlakozása óta állami hivatal foglalkozik a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának kérdéseivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!