Hírek

2006.04.01. 00:00

Az adóhátralékot levonják a gazdáktól

Több ezer gazda tiltakozik amiatt, hogy kevesebb támogatást kap, mint amennyi jár. A pénzből ugyanis levonják az adóhátralékot.

Balai F. I.

A tiltakozás a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz fut be, mert ez az a szervezet, amelyik folyósítja az uniós támogatásokat.
Varga Sándor, a hivatal sajtóreferense lapunknak elmondta, hogy a költségvetésről szóló törvény kötelezi a hivatalt: meg kell keresniük az adóhatóságot, s a gazda esetleges köztartozásáról az APEH által szolgáltatott adat szerinti összeget le kell vonniuk a kifizetésekből. Ez az egységes területalapú támogatáshoz kapcsolódó kiegészítő nemzeti támogatásra (Top-up) vonatkozik.
Az MVH-hoz forduló gazdák – akik száma több ezer – általában vitatják azt is, hogy van-e egyáltalán köztartozásuk, főként pedig azt, hogy annak esetlegesen mekkora az összege. Varga Sándor azonban hangsúlyozta, hogy hivataluknak egyáltalán nincs hatásköre az APEH által szolgáltatott információ felülbírálására. Az MVH automatikusan átutalja azt az összeget az adóhatóságnak, amivel a támogatott személy az APEH szerint tartozik, s csak a maradék jut a gazdának. Ám ezzel a köztartozás megfizetettnek minősül, amiről az MVH által küldött értesítés a tanúsítvány. Amennyiben a gazda időközben az APEH felé már rendezte a tartozást, vagy az valóban nem áll fenn, akkor a vitát a gazdának az adóhatósággal kell elintéznie. Ha túlfizetés történik, akkor annak összege a 0617-es számú APEH-nyomtatványon igényelhető vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!