Hírek

2005.12.23. 00:00

Sztrájkhullám: félsiker a tárgyalásokon

Vég Márton

Nem lesz sztrájk Ferihegyen, mivel kéthetes, maratoni tárgyalás után megállapodott egymással a Repülőtéri Minibusz Gépkocsivezetők Szakszervezete és a Budapest Airport Rt. A megegyezés legfontosabb eredménye, hogy a munkáltató és az új brit tulajdonos garanciát vállal arra, hogy március 1-jéig nem kezdeményezi a dolgozók elbocsátását. Cserében a szakszervezetek február 1-jéig eltekintenek a munkabeszüntetéstől, bár ehhez még néhány feltételüknek teljesülnie kell. A jövő évi béremelés témakörében ugyanis továbbra sem közeledtek egymáshoz az álláspontok. Az érdekképviseletek 10 százalék feletti emelést követelnek, míg az üzemeltető ennek körülbelül a felét adná.
A számok közelítése érdekében ezért folytatják a megbeszéléseket, de a sztrájktól egyelőre nem kell félniük a repülni vágyóknak.
A vasutasok és a MÁV között azonban továbbra is feszült a viszony. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete legalább hétszázalékos béremelést tartana reálisnak, a vállalat viszont csak 5+1,5 százalékot ajánl. A különbség látszólag elhanyagolhatónak tűnik, a probléma azonban a másfél százalékkal van. „Azt ugyanis teljesítmény alapján adná a MÁV, az viszont nem világos, hogy mit és hogyan mérnének” – mondta lapunknak Gaskó István. A szakszervezeti elnök új kollektív szerződést is követel, amely többek között a túlórában végzett munka díjazását is pontosan rögzítené. Eredménytelen tárgyalások esetén január közepére ígéri a sztrájkot Gaskó István, aki 40 ezer dolgozó érdekeit képviseli. 

Megjött a Budapest Airport vételára

Megérkezett az államkincstárba a Budapest Airport Rt. vételára – jelentette be Veres János pénzügyminiszter. A British Airport Authority az átutalt 464,5 milliárd forintért cserébe közel kétharmados tulajdoni jogot és 75 évre szóló üzemeltetési jogot szerzett. Veres János tájékoztatása szerint az összeget főleg az államadósság csökkentésére fordítja a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!