Hírek

2005.12.17. 00:00

A Hamasz jött, robbantott és győzött

F. K.

Elsöpörte a mérsékelt Fatah pártot a Hamasz terrorszervezet politikai szárnya a palesztin helyhatósági választásokon. Csütörtökön Ramallahban, el-Birehben, Nabluszban és Dzsenínben, valamint 35 kisebb ciszjordániai és három Gázai övezeti településen tartottak választásokat a palesztin területeken. A választások negyedik fordulója előtt az eddig kormányzó Fatah kettészakadt, miután 250 fiatal párttag kivált a pártból, részben ez is hozzájárult a Hamasz győzelméhez. Az Izrael ellen fegyveres harcot is folytató szervezet a szavazatok 73 százalékát szerezte meg, s így 11 helye lesz a 13 tagú helyi önkormányzatban.
A Mahmud Abbasz palesztin elnök vezette Fatah mindössze a szavazatok 13 százalékát tudta megszerezni, így csak két helyet kapott. A Hamasz csütörtöki szavazáson elért eredményében megfigyelők annak az előjelét látják, hogy a szervezet jól fog szerepelni a január 25-re kiírt palesztin parlamenti választásokon is. Elemzők szerint az akadozó békefolyamat miatt az embereknek megrendült a bizalma a Fatahban, különösen, miután a pártot vezető Jasszer Arafat meghalt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!