Hírek

2005.11.23. 07:27

Egy forintból két család jár jól

„A kormány most induló közmunka programja mintegy 30 ezer embernek ad majd munkát” – közölte a miniszterelnök kedden, az önkormányzatok számára kiírt közmunkapályázat eredményhirdetésén.

Dreissiger Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Fotó: Darnay Katalin
[/caption]„A közügyek az életről szólnak” – kezdte beszédét Gyurcsány Ferenc, aki szerint azokon a településeken segítenek majd, ahol megállt az idő. A meghívott több száz önkormányzati képviselő előtt közölte, hogy ezzel a foglalkoztatási programmal kitörnek a hagyományos közmunka világából. Példaként említette, hogy a közmunkások időseknek segítenek majd a bevásárlásban, a főzésben és a tűzifa felvágásában is. Kiemelte, hogy ezzel a megoldással, „egy forintból” két család jár jól: amelyik szolgáltatáshoz jut, s amelyiknek a közmunkáért fizetnek. A miniszterelnök szerint, akinek segélyért kell sorban állnia, annak csorba esik a becsületén, viszont aki munkáért teszi ugyanezt, azt nagy tisztesség éri. „Soha nem leszek elégedett, míg az országban egy ember is lesz, aki szeretne munkát kapni, és mégsem sikerül neki”– mondta Gyurcsány. A miniszterelnök végül megköszönte minden önkormányzatnak a gyors és hatékony pályázást.

A kormányfő mondataira a szintén jelenlévő Lamperth Mónika belügyminiszter folyamatosan szaporán bólogatott, majd kijelentette, hogy az önkormányzatok méltó partnerei voltak a kormánynak. Csizmár Gábor munkaügyi miniszter is szót kapott: „350 pályázat volt sikeres, s összesen hét milliárd forint áll rendelkezésre a december elsején induló, és 2006 június 30-án befejeződő közmunkához”.

Bernáth Ildikó, fideszes politikus szerint a „luxusbaloldal” kormányának legnagyobb hibája a koncepciótlan kapkodás. Szerinte nem kezelik hatékonyan a munkanélküliség kérdését, emiatt a 2002-es ígéret szerinti 400 ezer új munkahely helyett ma 400 ezer új munkanélküli van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!