Hírek

2005.03.17. 09:42

Most az árvízvédelem a legfontosabb feladat

Balai F. István

Az utolsó igazi téli napon is elolvadt nálunk a hó jelentős része, ahol rásütött a nap, noha egész délelőtt hullottak a hatalmas pelyhek. A késve érkező, de annál melegebb tavasz pedig tegnapra már egy centit sem hagyott. A hó tehát nagyon gyorsan vízzé válhat, amit persze mindenki tud. Arra a hírre azonban csak kevesen figyeltek fel, hogy sokkal több ma a hó a Duna és a Tisza vízgyűjtő területén, mint ilyenkor lenni szokott. Az árvízveszély sokkal jobban fenyeget a szokásosnál.
A vízügyesek így ezt ugyan nem mondták ki, hiszen miért is festenék az ördögöt a falra. Csendben csak annyit közöltek, hogy a Duna vízgyűjtőjén található 18 köbkilométer hó másfélszer annyi, mint a sokévi átlag, a Tiszánál pedig még ennél is rosszabb a helyzet. Itt a 9 köbkilométer már éppen háromszorosa az ilyenkor szokásosnak. Egy köbkilométer az egymilliárd köbméter, a magyarországi belvíztározók szabad kapacitása azonban csak 78 millió köbméter. A Tiszán körülbelül két Balaton többletnek kellene lefolynia a tavaszi napokban, még akkor is, ha a kiolvadt víz térfogata jóval kevesebb a hónál. Ennyire brutális lehet a természet, ha akar.
A veszély persze még nem maga az árvíz, ám a sok évszakot látott öregek szerint az elhúzódó télre robbanásszerű tavasz jön. Úgy látszik, igazuk van, és minden okunk megvan arra, hogy az elkövetkező hetekben az árvízvédelmet tekintsük a legfontosabb hazai feladatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!