Hírek

2007.03.23. 16:16

Üdülési csekkre pályázhatnak a szociálisan rászorultak

A nyugdíjasok és a fogyatékosok kaphatnak segítséget a pihenéshez

BAMA

Április 30-ig pályázhatnak a szociálisan rászorultak a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány programjaira. A nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők összesen hétszázmillió forint támogatást kaphatnak. A fogyatékkal élők támogatási kerete 250 millió, míg a szakiskolai tanulóké 50 millió forint. A három pályázat összesen mintegy ötven-hatvanezer ember pihenését segítheti.

A nyugdíjasok és a fogyatékosok közül azok jelentkezhetnek, akiknek a nettó havi jövedelme hetvenötezer forint alatt van. A nyertes pályázók negyvenezer forint értékű üdülési csekket kapnak. Mindez azonban nem jár ingyen, mert a jövedelemtől függően tizenöt vagy húszezer forintnyi önrészt kell érte fizetniük a jogosultaknak.

A nappali tagozatos szakiskolások támogatását az iskolák vagy az érdekeiket képviselő civil szervezetek igényelhetik, egyszerre legalább húsz tanulónak. Ők személyenként huszonötezer forintos üdülési csekket nyerhetnek, ötezer forint önrész megfizetésével.

Az igénylőlapok kitöltésénél a legfontosabb a pontosság, mivel hiánypótlásra, javításra nincs lehetőség. Vagyis aki rosszul tölti ki az adatlapot, az biztosan nem kap üdülési csekket. Jellemző hiba, hogy a nyugdíjasok nem az adóazonosító jelüket írják rá az adatlapra, hanem például a TAJ-számukat. S bár egyértelműnek tűnik, mégis sokan elfeledkeznek az aláírásról. Szintén az időseknek fontos tudnivaló, hogy nem az utolsó havi postai utalványt kell csatolniuk, hanem a 2007. évre vonatkozó Nyugdíjfolyósítási Igazgatóságtól kapott igazolást. Ez utóbbiból pedig nem szükséges az eredetit beküldeni, hanem elég a másolat is. Ez minden egyéb igazolásra érvényes.

A fogyatékosoknak is igazolást kell mellékelniük, amely lehet többek között a Magyar Államkincstár határozata vagy orvosi szakvélemény. A pályázatra nemcsak a fogyatékossággal élő jelentkezhet, hanem egy kísérő is, akinek nem számít a jövedelme. A kísérő csak kisebb értékű, húszezer forintos csekket kaphat, amelynek a felét kell kifizetnie önrészként. Az egyes pályázati kiírások szövege, valamint a pályázat benyújtásához szükséges adatlap és további információk az udulesicsekk.hu alapítványi honlapon találhatóak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!