2019.03.09. 14:36
Rohamosan nő az inzulinrezisztens gyermekek száma
A betegség kialakulásához nagy mértékben hozzájárul a növekvő édesség- és cukrozottüdítőital-fogyasztás.
Forrás: Shutterstock
Fotó: Pixel-Shot
Balogh Illés endokrinológus az M1 aktuális csatornán elmondta, az inzulinrezisztencia (IR) kialakulásában sokszor genetikai tényezők is szerepet játszanak.
A szakértő kifejtette: az IR esetén a sejtek felszíni receptorai megváltoznak, ezért az elfogyasztott cukor nem kerül be megfelelő időben a szervezetbe, ami az érpályák vércukorszintjének megemelkedéséhez vezet. Erre válaszul megemelkedik a szervezet inzulinszintje, de ennek ellenére sem jut be a cukor a sejtekbe, és a szervezet csak hosszú idő után tudja a vérpályából eltüntetni a cukrot – magyarázta.
Az IR egy nehezen felismerhető betegség, amit gyakran pajzsmirigy-alulműködésként diagnosztizálnak tévesen. Az inzulinrezisztencia inkább a nőket érinti és akár méhen belüli kockázatnak is kiteheti a magzatot a beteg, ha túl sok cukrot fogyaszt a terhesség alatt – jegyezte meg Balogh Illés.
Borítókép: illusztráció