Közélet

2016.12.18. 13:54

Tippek a betegségek megelőzéséhez

A téli hónapokban a meghűléses megbetegedések gyakrabban jelentkeznek a kicsiknél, mert az ő védekező képességük még nem annyira fejlett.

Sebestyén Hajnalka

A legfontosabbakra dr. Karoliny Anna, a Czeizel Intézet gyermek gasztroenterológusa hívta fel a figyelmet. A felkészülés a felnőttek és a gyermekek esetében is az egészség megőrzésével kezdődik. A megfelelő minőségű és mennyiségű alvás kulcsfontosságú tényező a kórokozók elleni védelemben. A kielégítő alvásmennyiség személyfüggő: akad olyan gyerek, akinek elég már 8-9 óra pihenés is, míg mások alvásigénye akár 10-11 órára is rúghat. A napi mozgás is létfontosságú az egészségmegőrzés szempontjából, ezt összeköthetjük a szabad levegőn tartózkodással; napi fél óra mozgás a hidegben sem árt meg, viszont pozitív hatásai azonnal érezhetőek. Fordítsunk figyelmet a levegőáramlásra is, a téli időszakban is szellőztessünk a lakásban, hiszen így kerüljük el a különböző vírusok és baktériumok megtelepedését. A rendszeres és bőséges folyadékbevitel télen is ugyanolyan fontos, mint nyáron, a cukros üdítőitalokat pedig száműzzük csemetéink étrendjéből.

Gyermekeink védelmében érdemes az étkezésükre is odafigyelni: a szezonális zöldségek és gyümölcsök az immunrendszer-erősítő étrend alapvető részei, de számos egyéb élelmiszerrel is védekezhetünk. Fontos, hogy többségében olyan alapanyagokat használjunk, amelyek bővelkednek antioxidánsokban, ilyenek a zöldségek, gyümölcsök, csonthéjas termések, olajos magvak és csírák. A csíra koncentráltan tartalmazza a növényekben található ásványi anyagokat, így egyedülálló immunerősítő hatással bír. A belek seprűjének is nevezett savanyú káposzta pedig egyenesen főnyeremény a C-vitamin források között, hiszen gazdag ásványi anyag tartalommal rendelkezik, magas rosttartalma miatt pedig hatékonyan tisztítja a beleket. Az alkoholmentes propolisz tartalmú készítmények, illetve a fokhagyma és egyéb hagymafélék mind erős baktérium-, vírus-, és gombaölő hatásúak, így használatukkal megelőzhetjük a nagyobb bajt. Mindezek mellett nem szabad megfeledkezni a megfelelő fehérje- és szénhidrátbevitelről sem.

Vitaminok

Fontos odafigyelni a megfelelő mennyiségű C- és D-vitamin bevitelre. A D-vitamin nem csak a csontanyagcsere fontos vitaminja, hiszen kulcsszerepet játszik többek között az immunrendszer szabályozásában is. Felmérések szerint a magyar gyermeknél mért D-vitamin szint 20-40 százalékban alacsony vagy igen alacsony, ezért kiváltképp a téli időszakban fontos a megfelelő vitaminpótlás. A náthával, köhögéssel járó betegségek többnyire cseppfertőzéssel terjednek. Nem lehet eléggé hangsúlyozni az alapvető higiéniai tennivalókat: a használt zsebkendőt dobjuk a szemetesbe, tüsszentéskor tegyük a kezünket az arcunk elé, ha hazaérünk, mossunk kezet, és erre a gyermekeket is tanítsuk meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!