Kultúra

2016.12.06. 20:31

Lyra jubileum: „Mindenik embernek a lelkében dal van”

Több mint kétórás koncerttel ünnepelte alapításának negyvenedik évfordulóját a halasi Lyra Együttes. A filmszínházban tartott teltházas koncerten tizenhárman álltak a színpadra, közöttük az alapítók: Vladár Éva, Sutyinszki János és Csorvási Zoltán.

Tapodi Kálmán

A Lyra 1976-ban alakult azzal a céllal, hogy a Halasra látogató költők közönség találkozóin zenés-irodalmi műsorokban vegyen részt. Sorra születtek a megzenésített verseik, miközben a Lyra ismertsége is egyre nőtt. A többi között Petőfi Sándor, József Attila, Kányádi Sándor, Buda Ferenc versei mellett, ifjú és helybéli költők verseit is megzenésítettek. Gyereklemezeik dalaival manapság is járják a könyvtárakat, óvodákat, kisiskolákat. Minderről a zenekarvezető Csorvási Zoltán is mesélt a jubileumi fellépésen, aminek első részét a Kormos István versére komponált Dárius fia nyitotta.

A sorra felcsendülő dalok is bizonyították a színpad háttérében olvasható Babits-sorokat: „Mindenik embernek a lelkében dal van,/és a saját lelkét hallja minden dalban./És akinek szép a lelkében az ének,/az hallja a mások énekét is szépnek.” A nagy sikerű fellépésen megemlékeztek Hatvani Zoltán előadóművészről is, aki ezer szállal kötődött a Lyrához. A koncertet a Kiskun Táncegyüttes, a Központi Református Általános Iskola Kicsinyek Kórusa, valamint Sáli Levente fantasztikus homokanimációja színesítette.
A Lyrának az évek során – saját becslésük szerint –, már több mint másfélezer fellépése volt. A jubileumi koncert második felében  az 1995 óta felállású – Sebők Judit, Nagy Zoltán, Csorvási Zoltán – trió játszotta a legismertebb dalaikat, majd a fináléban ismét tizenhárman álltak a színpadon és együtt énekelték az első Lyra-slágert, a Békedalt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!