Közélet

2016.12.04. 21:50

Egymilliárd forint korszerűsítésre

Egymilliárd forint uniós és hazai pályázati forrást nyert el a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal öt épületének energetikai korszerűsítésére, a munkálatok már javában zajlanak.

Hraskó István

Mint azt dr. Havassy Sándor igazgató egy pénteki projektrendezvényen elmondta, egyes helyszíneken körülbelül félig már el is készült a kivitelezés, a befejezési határidő május 31.
Az öt épület a kormányhivatal kecskeméti, Halasi úton lévő élelmiszerlánc-biztonsági, növény- és talajvédelmi főosztálya, a Klapka utcai foglalkoztatási főosztály (a volt munkaügyi központ), Baján, az Árpád téren a nyugdíj-megállapítási és adategyeztetési osztály egyik telephelye, szintén Baján, a Czirfusz Ferenc utcában a járási hivatal foglalkoztatási osztálya és Kunszentmiklóson, a Rákóczi úton ugyancsak a foglalkoztatási osztály.

Havassy Sándor kiemelte: a felújítások alapvetően hőszigetelést, a lapostető vízszigetelését, a nyílászárók cseréjét, a fűtési rendszer rekonstrukcióját (kazáncserével, inverteres hőszivattyúrendszer beépítésével) és napelemek kihelyezését jelentik. Hangsúlyozta, a projekt összességében 74 százalékos energia-megtakarítást jelent az öt helyszínen. Az épületeknek a fejlesztés után meg kell felelniük a szigorodó, költség-optimalizált követelményszintnek, amelyet az épületek energiahatékonyságáról szóló európai parlamenti és tanácsi irányelv, valamint az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló rendelet ír elő.

Havassy Sándor elébement a kérdésnek, miszerint miért télen kezdenek hozzá egy energetikai korszerűsítéshez? Ezt azzal indokolta, hogy a kormánydöntés tavasszal született meg, ősszel írták alá a támogatási szerződést, szeptemberben indulhatott a közbeszerzési eljárás, így szavai szerint az is kisebb csoda, hogy a kivitelezés már ilyen fázisban tart. Kiemelte, a felújítás után a bajai, Árpád téri épület a kormányhivatal „szégyenéből” egyik „büszkesége” lesz, miként a többi épület is megfelel majd a 21. század követelményeinek, mind külsőleg, mind gépészetileg.

Pluszpénz

Az igazgató arról is beszámolt, hogy éppen pénteken 300 millió forintos többlettámogatásról szóló értesítést kapott, a „ráemelést” a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Miniszterelnökség is jóváhagyta, így a pluszpénzből további épületek energetikai korszerűsítését is el lehet majd végezni.

Hraskó István -->

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!