Kultúra

2016.12.04. 08:56

Zeneszó mellett készültek a kolbászok

Szombaton első alkalommal rendeztek kolbásztöltő versenyt Ballószögön. Nyolc csapat vállalkozott rá, többen ezen felül pálinkában és forralt bor készítésében is megmérették magukat.

S. H.

A Faluház udvarán felállított sátorban élő zenekari kísérettel készültek a kolbászok. A helyiek mellett érkeztek csapatok Kecskemétről és Helvéciáról is. A szponzoroknak köszönhetően a húst az önkormányzat biztosította, többek között Duzmath György jóvoltából, aki egyhavi képviselői díját ajánlotta fel. A csapatoknak 5 kg húsból kellett a kolbásztölteléket „megalkotniuk” saját receptúrájuk alapján, majd a magukkal hozott sütőalkalmatossággal megsütniük.

Somogyi Lajos, a község polgármestere maga is beszállt a versenybe. Elmesélte: közel áll hozzá a kolbásztöltés és sütés. Hartai gyerekként hamar elsajátította a disznóvágás minden csínját-bínját, beleértve a kolbász készítését is. Mai napig gyakran vesz részt aktívan disznóvágásokban, először 14 évesen vágott disznót. A kolbász készítéséhez saját receptje van. A versenyben egy barátjával indult, Utaszög csapatnéven. A munka oroszlánrészét barátja végezte, ő maga elsősorban a receptúrával járult hozzá az eredményhez. Elárulta, receptjének titka a folyamatos mérlegelésben rejlik.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A galéria megnyitásáért kattintson a képre! Fotók: Zsámbóki Dóra
[/caption]

A Kadafalvi Kolbászolók elnevezésű csapat nagyon jól érezte magát a vidám hangulatú versenyen. Egyik tagja Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere volt, aki elsősorban a kukta szerepét töltötte be barátai, Bene László mesterszakács és Oláh József mellett.

A „legifjabb” csapatot a 20 éves Boros Bence és a 18 éves Kocsis Gergő alkotta. Bence végzett szakácsként szakavatottan töltötte a kolbászokat. Elmondta: nem a vendéglátó iskolában tanulta a receptúrát, hanem édesapjától, aki hentes. Nagyon élvezi a munkát, kiváló receptet kísérletezett ki. Örömteli munkakedvét látva öccse, a 12 éves Botond is csatlakozott hozzájuk.

A zsűri a sült kolbászokat kóstolta meg, ez alapján hirdetett végeredményt. A versenyt a ballószögi Utaszög Egyesület nyerte. A pálinkaversenyben maximális pontszámmal a Kadafalvi Kolbászolók bizonyultak legjobbnak, a forralt bor elkészítésében pedig a helvéciai Lovasbetyárok csapata. Két különdíj is gazdára talált, a „pálinkás” ajándékot a Lovasbetyárok, míg a szilveszteri belépőket a ballószögi Tölt Egylet vehette át.

Somogyi Lajos polgármester végül elmondta: hagyományteremtő céllal rendezték meg a versenyt, mely nagyon jó hangulatban zajlott le. Bízik benne, hogy a következő években még többen állnak majd töltők mögé.

 

Címkék#Ballószög

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!