Közélet

2016.11.11. 19:22

A vadmadarakban is megtalálták a madárinfluenzát

Európa több országában is megtalálták már vadon élő madarakban a hazánkban baromfi állományokban megbetegedést okozó madárinfluenza törzset.

portal.nebih.gov.hu

Németország és Ausztria is értesítette az EU Bizottságot, hogy több száz vadmadár elhullását észlelték. Az elhullott madarakból azonosították a magas patogenitású madárinfluenza vírust (H5N8). A tavak környékén járványvédelmi korlátozásokat, zárt tartást és szűrést rendeltek el. Hollandia egy vízi szárnyasból mutatott ki H5N8 vírust, ugyanakkor – érzékelve az európai járványügyi helyzetet – a hatóság minden holland kereskedelmi telepen zárt tartást írt elő - olvasható a NÉBIH oldalán.

Hasonlóan bejelentést tett vadmadarakra vonatkozóan Lengyelország, Dánia, Horvátország és Svájc is.

Az Európai járványügyi helyzetre való tekintettel az Európai Bizottság is felhívta valamennyi tagállam hatóságának a figyelmét, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket és hívja fel az állattartók figyelmét, hogy tegyék a meg a megfelelő óvintézkedéseket.

Franciaország is úgy döntött, hogy a madárinfluenza szempontjából nagyobb kockázatnak kitett északi és keleti országrészben megemeli a készültségi szintet, mely a baromfiállományok zárt tartását is magában foglalja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!