Közélet

2016.10.28. 19:30

Ösztöndíjat kapnak a háziorvos rezidensek

Rengeteg a nyugdíj előtt álló háziorvos Kecskeméten is, ezért a Szegedi Tudományegyetemmel összefogva ösztöndíj rendszert indítanak a megyeszékhelyen háziorvos rezidenseknek. Januárban már meg is hirdetik a programot.

H. I.

Lépni kell a háziorvosok utánpótlása terén, mert több mint a felük nyugdíj előtt áll – mondta el Szemereyné Pataki Klaudia polgármester egy pénteki sajtóbeszélgetésen. Hozzátette, már meg is tették ezt a lépést, a Szegedi Tudományegyetemmel megállapodást kötöttek, és ennek értelmében ösztöndíj-program indul háziorvos rezidenseknek, akik nyilván Kecskeméten gyógyítanák a betegeket. Januárban már meg is hirdetik az ösztöndíjat. A polgármester szerint már az is sokat jelentene, ha két-három fiatal orvosjelölt jelentkezne.

A fenyegető doktorhiány a csütörtöki képviselő-testületi ülésen is szóba került. Dr. Bagó Ferenc vacsiközi (Smetana utcai) felnőtt háziorvos ugyanis jelezte az önkormányzatnak, hogy a körzetében az ellátandó lakosságszám megközelíti a 2400 főt, és a folyamatos bejelentkezések mellett ez a létszám már veszélyezteti a megfelelő színvonalú gyógyító munkát. A rendelőépület könnyen megközelíthető, felszereltsége kiváló, és nem mellesleg itt már korábban kialakítottak egy újabb háziorvosi rendelésre alkalmas helyiséget is, amely azonban üresen áll. A rendelőegység tulajdonosa, a Humania Quint Egészségügyi Kft. az önkormányzat részére 15 éves térítésmentes használatra felajánlotta ezt a rendelőt az alapfelszerelésekkel együtt, így már csak orvost kellene találni, aki fogadná itt a pácienseket.
Az önkormányzat megkereste az ügyben az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságát (ESZII). Dr. Kellermann Péter főigazgató főorvos azt javasolta, hogy dr. Sojlekova Anna háziorvos 3413 fős praxisából 432 főt, dr. Bagó Ferenc 2412 lakosú körzetéből pedig 902 főt csoportosítanak át egy új körzetbe (a két doktor egyetértésével), amelyhez így 1334 lakos fog tartozni. A közgyűlésre készült előterjesztés szerint az átcsatolt utcák a kialakítandó rendelő közelében találhatóak, így az ott lakók számára sem jelent nagy változást az új körzetbe sorolás. A javaslatot megszavazta a közgyűlés.

Eggyel több védőnő lehet Hetényegyházán

AZ ESZII nemrég kérte az önkormányzattól egy újabb területi védőnői körzet kialakítását. Ezt azzal indokolták, hogy a két hetényegyházi védőnői körzetben az ellátottak száma az utóbbi években tartósan magasabb az ideálisnál, a 2015-ben bevezetett koragyermekkori szűrőprogram miatt pedig minden egyes státuszvizsgálat több időt igényel az eddigieknél. Emiatt a városrész védőnői leterheltek, ráadásul Hetényegyháza kiterjedtsége miatt egyes esetekben 10-12 kilométeres távolságot is meg kell tenniük a családlátogatások alkalmával, így sok időt töltenek el utazással.
A képviselő-testület megszavazta az új körzet elindítását, az ellátottak száma 201 fő lesz. A védőnői helyiséget a Kossuth utca 79. alatt találják majd a családok.

 

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!