Gazdaság

2016.10.24. 10:43

Szeméttelepre is licitálhatunk a NAV-nál

Koporsó, menyasszonyi ruha és piszoár is kapható az adóhatóság elektronikus árverési felületén. Akár fél áron vásárolhatunk berendezési tárgyakat otthonunkba, vagy munkaeszközöket vállalkozásunk számára a NAV virtuális bolhapiacán.

Koós Kata

Fotó: BUS CSABA

Egy vállalkozó például nem csupán irodaházat, ipar- és szeméttelepet, vagy éppen üzlethelyiséget vásárolhat magának: el sem kell hagynia az oldalt, és már be is rendezte autómosóját, büféjét, pékségét vagy éppen varrodáját. Az árverezési tételek között szerepel ugyanis többek között kézi autómosó berendezés, ipari olajsütő, leveles tészta gyártó gép, varró- és zsebzőgép, sőt egy komplett kelesztő kamra is, melynek becsértéke 640 ezer forint, azonban akár 320 ezerért elvihető. Az aukcióra bocsátott ingóságok esetén ugyanis a licit fél árról indul.

– Az elektronikus árverések során érvényes ajánlatnak ingó esetén a becsérték legalább 50 százalékát elérő ajánlat, ingatlan esetén a becsérték 65 százalékát, lakóingatlan esetén a becsérték 75 százalékát elérő ajánlat minősül. Azonos ajánlat esetén a korábban tett licit nyer. Fontos megjegyezni, hogy az ajánlat nem vonható vissza – nyilatkozta dr. Márkus Réka, a NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóság sajtóreferense. 

Az adós és az adóhatóság alkalmazottja nem licitálhat

Árverésre az adóhatóság által lefoglalt ingó és ingatlan vagyontárgyak kerülnek. Az adóhatóság a lefoglalt ingóság értékesítése iránt a foglalást követő 30 nap elteltével intézkedik. Az árverések döntő többsége elektronikus árverés, hagyományos árverésre manapság ritkán kerül sor. Az árveréseken bárki licitálhat, kivéve az adós, valamint az adóhatóság alkalmazottja, illetve annak közeli hozzátartozója. Az elektronikus árverésen történő licitáláshoz szükséges ügyfélkapus regisztrációval rendelkezni.

Az árverés az árverési hirdetményben megjelölt kezdő időponttól számított harmadik nap 21 óráig tart. Az árverésen megvett ingóság elszállításáról az árverési vevőnek kell gondoskodnia. Az árveréseken értékesítésre kerülő tárgyak átlagosan körülbelül a becsérték 80 százaléka körüli összegen kelnek el – tájékoztatott dr. Márkus Réka, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóság sajtóreferense.

Azonban nem csupán a vállalkozók bukkanhatnak kincsekre az online felületen. Az árverésre bocsátott ingóságokból ugyanis berendezhetjük otthonunkat, kényeztethetjük házi kedvencünket, sőt egy-egy rokoni vagy baráti összejövetel költségeit is jelentősen csökkenthetjük. Vásárolhatunk csillárt, piszoárt, konyhabútort, sőt ha nem akad versenytársunk a licit során, már 75 ezer forintért vehetünk 3 részes, modern szekrénysort a nappalinkba. Emellett pórázra, csinosabbnál csinosabb kutyaruhákra, macska szállító dobozra és szőreltávolító kefére is licitálhatunk, valamint az ünnepi alkalmak komplett alkoholkészlete is beszerezhető a NAV bolhapiacán. Fehérrumok, belga likőrkülönlegességek, whisky-k, továbbá rozé és vörösborok között is válogathatnak az érdeklődők. Az oldalon fellelhető örmény brandy különlegesség mennyiségéből pedig több lakodalom tetemes násznépe mulatna hajnalig.

Azonban egy esküvő esetében nem csupán a vendégek számára találhatunk ínyencségeket. A virtuális vásárcsarnokban a menyasszonyokról sem feledkeznek el: 22 500 forintról indul ugyanis a licit az oldal legolcsóbb esküvői ruhájáért.

A legbizarrabb árverési tételek pedig kétséget kizáróan a koporsók: egy cseresznyéből készült örök fekhely minimálára 200 ezer forint.
– Bács-Kiskun megyében az elmúlt években a legkülönlegesebb árverés során értékesített tárgyak a következők voltak: menyasszonyi ruhák egy raktárkészletnyi mennyiségben, melyek egyenként kerültek eladásra, egy 1972-es évjáratú Ford Mustang, valamint egy 1967-es évjáratú Chevrolet Impala amerikai, „oldtimer” gépkocsi. Ezek mind sikeresen elkeltek – tájékoztatott dr. Márkus Réka sajtóreferens.

 

Az árverés az árverési hirdetményben megjelölt kezdő időponttól számított harmadik nap 21 óráig tart. Az árverésen megvett ingóság elszállításáról az árverési vevőnek kell gondoskodnia. Az árveréseken értékesítésre kerülő tárgyak átlagosan körülbelül a becsérték 80 százaléka körüli összegen kelnek el – tájékoztatott dr. Márkus Réka, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóság sajtóreferense. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!