Közélet

2016.10.23. 18:50

A magyar nép elfelejtette a félelmet

A forradalom és a szabadságharc 60. évfordulójára emlékezve több programot is rendeztek a hétvégén Kiskőrösön.

B. Zs.

A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, valamint a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület szombat este a művelődési központ kamaratermében pódiumbeszélgetést rendezett  „1956 - 60 év távlatából” címmel Dr. Szigethy Gábor íróval, irodalomtörténésszel. A városban gyakran megforduló írót, Turán István helytörténész kérdezte.

Vasárnap délután az író „1956: a feltámadás remény” című kiállítása nyílt meg a múzeum kisgalériájában. Dr. Szigethy Gábor a korabeli sajtó anyagait és egy különleges fotógyűjteményt mutatott be az érdeklődőknek. Egy budapesti fotós, Máté Károly negatívjaira bukkant rá kutatásai során az irodalomtörténész. A filmeket több évtized után előhívták, és budapesti események pillanatai jelentek meg a képeken. Ezeket még senki sem látta eddig. A kiállítása a hónap végéig tekinthető meg Kiskőrösön.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Dr. Szigethy Gábor irodalomtörténész nyitotta meg a kiállítást
[/caption]

Dr. Szigethy Gábor 14 éves volt a forradalom napjaiban, testközelből élte meg az eseményeket. Mint mondta, ez volt az a 12 nap, amikor a magyar nép elfelejtette a félelmet. A kiállításon látható eredeti újság oldalak a rendszerváltásig a Széchenyi Könyvtár zárt részlegében voltak kutathatóak. Csak azok forgathatták a forradalom kiadványait, akik különleges engedélyekkel rendelkeztek – mondta az irodalomtörténész. A kiállítás megnyitója után a katolikus templomban ünnepi szentmisével, majd a művelődési központban irodalmi műsorral, majd koszorúzással folytatódott a program.

 

Címkék#kiskőrös

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!