Kék hírek, bulvár

2016.10.19. 10:17

11-en haltak meg Bács-Kiskun útjain másfél hónap alatt

A tavalyi és a két évvel ezelőtti adatokhoz képest idén, az első nyolc hónapban továbbra is javuló tendencia figyelhető meg a közlekedési balesetben elhunytak számát tekintve országosan és Bács-Kiskun megyében is. Az év utolsó harmada viszont sokat ronthat a helyzeten: megyénkben az elmúlt másfél hónapban harmad annyian haltak meg az utakon, mint az első nyolc hónapban.

Zsámbóki Dóra

Az utóbbi években a 2013-as volt az eddigi legkedvezőbb esztendő a közlekedésbiztonság szempontjából. Mindehhez képest idén augusztusban országosan 44-en, míg 2013-ban 67-en vesztették életüket az utakon. A 2015-ös országos adat ugyancsak magasabb, 52 volt. Az első nyolc hónap adatait nézve is jobb a helyzet, 2016-ban 365, tavaly 404, három éve pedig 378 ember szenvedett halálos balesetet Magyarország útjain. Miután a rendőrség kiadta az országos adatokat az év első 8 hónapjáról, megkérdeztük a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságot is a megyei helyzetről. Válaszukra heteket vártunk, így történhetett meg, hogy a kedvező adatokat azóta tömérdek halálos baleset híre árnyékolta be.

Ami az első 8 hónapot illeti a megyében: augusztus végéig 547 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szerkesztőségünknek megküldött válasza szerint „a megyében közlekedési balesetben az első 8 hónapban 185-en súlyosan és 333-an könnyen sérültek meg, 29 balesetben 32 ember halt meg”. Augusztus végéig 106 ittas járművezetővel szemben intézkedtek a rendőrök.

„A könnyű sérüléses balesetek, illetve az ittas járművezetők számán kívül valamennyi számadat csökkenést mutat ebben az évben” – tudtatta a Bács-Kiskun megyei főkapitányság. Konkrét adatokat az előző év első 8 hónapjáról nem kaptunk, így be kell érnünk azzal, hogy javulnak a mutatók, miként el kell hinnünk azt az első ránézésre életszerűtlennek tűnő tényt is, hogy a személyi sérüléssel járó balesetek száma megegyezik a sérültek számával, ami azt feltételezi, hogy egy balesetben csak egy ember sérült meg, vagy veszette életét – bár utóbbi esetben jelezte a rendőrség, hogy volt olyan baleset, melyben többen haltak meg.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Szeptember 13-án kamionnal ütközött egy autó Kecskemét határában. A kocsit vezető nő nem élte túl a balesetet
[/caption]

Úgy tudjuk egyébként, hogy a legnagyobb mértékben a súlyos sérüléssel járó balesetek száma csökkent a megyében, a saját statisztikáink alapján pedig a halálos balesetek száma idén augusztus végéig 4-gyel volt kevesebb, mint 2015 azonos időszakában.

Ami viszont egészen bizonyos, és amiben évek óta nincs változás: a balesetek leggyakrabban a gyorshajtás, az elsőbbségi jog meg nem adása, valamint a kanyarodás szabályainak megsértése és az ittasság miatt következnek be Bács-Kiskun megyében. A rendőrségi kommunikáció szerint az, hogy kevesebben sérülnek meg komolyabban az utakon, köszönhető annak is, hogy a sebességet és a passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrző berendezések bevezetésével a közlekedők jobban odafigyelnek útközben, és bár ugyanúgy történhet baleset, de valószínűbb, hogy annak anyagi kár vagy enyhébb sérülés lesz a végkimenetele.

Elindulni és megállni is tudni kell

A rendőrség ismét figyelmeztet: a járműveket ajánlatos már októberben alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. Fontos a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő. Mivel a nyári gumiabroncs 7 °C fok alatt már nem teljesíti feladatát, érdemes már most gondoskodni a téli gumiról, mely a mindennapossá vált nyálkás utakon is jobban tapad.

És mi a helyzet augusztus vége óta? A rendőrség által kiadott hírek alapján szeptember 1-jétől október 19-ig 11 halálos áldozatot követelő közúti baleset történt a megyében – ezekben 11 ember hunyt el. Ebben az időszakban három kerékpáros, egy elektromos kerékpáros és egy motoros halt bele a sérüléseibe a megye útjain, hatan pedig autósként veszítették életüket.

A rendőrség az utóbbi hetek baleseteivel kapcsolatban azt közölte, hogy az októbertől decemberig bekövetkező balesetek jellemző oka, hogy a közlekedésben résztvevők nem veszik figyelembe a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyokat és túl gyorsan mennek. Az láthatóság hiánya elsősorban a gyalogosokat és a kerékpárosokat sodorja veszélybe, különösen lakott területen kívül. A rendőrség szerint ebben az időszakban megnövekszik a követési távolság meg nem tartásából eredő balesetek száma is.

 

A rendőrség ismét figyelmeztet: a járműveket ajánlatos már októberben alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. Fontos a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő. Mivel a nyári gumiabroncs 7 °C fok alatt már nem teljesíti feladatát, érdemes már most gondoskodni a téli gumiról, mely a mindennapossá vált nyálkás utakon is jobban tapad. Szeptember 13-án kamionnal ütközött egy autó Kecskemét határában. A kocsit vezető nő nem élte túl a balesetet -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!