Kultúra

2016.10.18. 10:23

Emlékművet avatnak az 1956-os forradalom 60. évfordulóján

Egyhetes programsorozattal emlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára Kiskunfélegyházán.

Vajda Piroska

A megemlékezés kedden tudományos konferenciával kezdődött a városháza dísztermében, ahol a nyitóelőadást Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő tartotta. Ezt követően kedden és szerdán számos érdekes előadás várja még az érdeklődőket, akik megismerhetik például Fekete Pál 1956-os tevékenységét, a kecskeméti levéltár életét az 1956-os forradalom napjaiban, vagy a Rákosi-korszak büntetőjogát. De szó lesz 1956 egyik hóhéráról, az elfelejtett és az elképzelt kalocsai ''56-ról, a kiskunfélegyházi pedagógusok szerepvállalásáról Tarjányi Ágoston és társai pere alapján, valamint Eszik Alajos szerepvállalásáról a kiskunfélegyházi forradalomban. Felelevenítik az 1956-os halasi és tiszakécskei sortűz eseményeit, a kiskunmajsai népítéletet és megtorlást, illetve a kömpöci Túri Mihály 31 évig tartó kálváriáját.

A tudományos konferencia keretében hirdetik ki az 1956 emlékezete című diákpályázatok eredményét kedden 15 órakor. Ezt követően 17 órakor lesz a Kiskun Múzeumban a Bács-Kiskun 56/60 című kiállítás megnyitója. A városi könyvtárban október 20-án, csütörtökön délután 17 órakor Szalóczy Pál Elpattant láncok című előadására várják a félegyháziakat, melynek zárásaként avatják fel Pongrátz Gergely domborművét a könyvtárban. Pénteken 18 órakor kezdődik a művelődési központban a Szent Benedek Középiskola PG tagintézménye színjátszó csoportjának 56 csepp vér című előadása. Szombaton az Újtemplomban a 18 órakor kezdődő szentmisén emlékeznek az ''56-os forradalom áldozataira. A misét követően a Constantinum színjátszósai mutatják be Brenner című darabjukat. Az ''56-os emlékművet vasárnap délután 17 órakor avatják fel a Hősök Parkjában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!