Kék hírek, bulvár

2016.09.28. 13:58

Decemberben kezdődik a KSE-ügy tárgyalása

December 1-jére tűzte ki a Szegedi Járásbíróság a kecskeméti KSE Kft.-vel kapcsolatos büntetőügyet - tudtuk meg a Szegedi Törvényszék sajtóosztályától.

H. I.

Az ügyben a NAV dél-alföldi regionális bűnügyi igazgatósága nyomozott közel négy évig, majd tavaly októberben a Szegedi Járási Ügyészség emelt vádat. Novemberben előbb a Kecskeméti Járásbíróság jelentett be elfogultságot, majd a Kecskeméti Törvényszék. Így az akták ismét Szegedre utaztak, ugyanis a Szegedi Ítélőtáblára maradt a döntés, hogy meghatározza, hol tárgyalják a pert. Végül a Szegedi Járásbíróságot jelölték ki.

A nyomozati irat 15 000 oldal, ennek köszönhető, hogy a vádemelést több mint egy évvel követi majd az első bírósági tárgyalás, hiszen az aktákat át kellett tanulmányoznia a bírónak.

Mint többször megírtuk, a döntően önkormányzati tulajdonú volt sportcég ügyében különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt vádat emelt a Szegedi Járási Ügyészség, hat személlyel szemben. A vádirat szerint a cég alapításkori marketing igazgatója, a KSE Kft. tényleges irányítója a sportolók járandóságának kifizetésre kidolgozott egy szerződéses konstrukciót. Az egyébként élvonalbeli és több esetben külföldi sportolókat minimálbéren foglalkoztatták munkaszerződésekkel, míg javadalmazásuk érdemi részét úgynevezett arculatátviteli szerződésekkel oldották meg. Egy szegedi, egy göcsönyi és egy kocséri székhelyű gazdasági társaság 2009-2011 között fiktív, valós gazdasági eseményt nélkülöző számlákat állított ki a KSE Kft. felé marketing és reklámtevékenységről.

A KSE Kft. azután ezen számlák ellenértékét a három cégnek átutalta, az összeget készpénzben a beszámlázó cégek vezetői felvették, majd visszajuttatták a sportcég ügyvezetőjének, aki azután a sportolók járandóságát a munkaszerződésben járó juttatásokon felül az adók kikerülésével készpénzben kifizette.

A beszámlázó cégek által kibocsátott számlák, a velük kötött szerződések és az azok alapján történt teljesítések fiktívek voltak. Mintegy 425 millió forint kifizetése történt így meg. A vádirat szerint az ügyvezető a bűncselekményeket a marketing igazgató felbújtására és közreműködésével követte el, a cég könyvelője tudtával és a valótlan tartalmú könyvelési dokumentáció elkészítése mellett. A további három vádlott a három beszámlázó cég ügyvezetője.
Úgy tudjuk, a Szegedi Járási Ügyészség az első öt vádlottnak letöltendő, a hatodrendűnek pedig felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!