Közélet

2016.09.25. 10:35

Nyolc éve volt ilyen poloskainvázió

Állítólag utoljára 8 éve volt az ideihez hasonló poloskainvázió az Alföldön. Több faj lepte el ez idő tájt a kerteket, veteményeseket, legnagyobb egyedszámmal a zöld, afrikai eredetű vándorpoloska.

Miklay Jenő

Polifág kártevő lévén számos növényfajra rátelepedik. Bűzös váladéka miatt kellemetlen jelenség, főleg amikor a termést szedik a kertészek. Kártételük jelentős lehet a paradicsomon, paprikán és másféle bogyókon szívásnyomokat hagynak, kifehéredő vagy sötét foltokat. Az ilyen termések eladhatatlanok.

– Ellene védekezni komoly probléma, ugyanis a kártevő érő gyümölcsöt szívogat, ezért az alkalmas vegyszerek használatakor az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartása nemigen lehetséges. A permetezés sem igazán hatékony, mert rövidesen újra betelepülnek a kertekbe. E helyett kiskertekben megoldás lehet az is, ha a poloskák megjelenése előtt sűrű szövésű, de a fényt, levegőt és csapadékot áteresztő hálóval takarják le a zöldségnövényeket. Fékezhető valamelyest kártételük vízsugárral való lemosással és kitaláltak ötletesebb megoldásokat is, például időnként motoros lombszívóval szippantják le a rovarokat növényekről – tanácsolta Tamási Sándor növényvédelmi mérnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!