Közélet

2016.09.22. 12:35

A GVH-hoz fordul a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa

A Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa. Azt kéri a hivataltól, hogy állapítsa meg, hogy egyes szőlőfelvásárló pincészetek nem éltek-e vissza erőfölényükkel, amikor szüretkor indokolhatalanul alacsony árat fizettek a szőlőért arra hivatkozva, hogy megteltek a pincék.

Barta Zsolt

Az idén a tavalyihoz képest jóval alacsonyabb áron vásárolják fel a pincészetek a szőlőt a Kunsági Borvidéken. A 57 forintos induló ár például a Bianka esetében 55-65-forintra csökkent kilónként. A Bianka árzuhanása magával rántotta a jól ismert minőségi fajta szőlők – ezerjó, generosa és a rizlingek – árát. A Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa kedden rendkívüli választmányi ülést tartott, melyre meghívták a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkárát, Gál Pétert is.

Frittmann János, a borvidék elnöke vázolta fel az ülésen megjelent szőlészek és borászok előtt a helyzetet. Véleménye szerint megengedhetetlen az, miszerint a legolcsóbb olasz bor ára alatt legyen a kunsági szőlőből készített bor ára. Alacsonyabb az idei felvásárlási ár általában mint a tavalyi, de ez tovább csökkent a szüret során. Ezt azonban nem indokolja a nagy termésmennyiség. Egy szeptember 19-i adatokat bemutató borvidéki jelentés szerint a hegyközségi településeken 99,66 mázsa a hektáronkénti átlagtermés. Szakértők szerint minimum 100, de inkább 120-130 mázsa termés kell ahhoz, hogy haszonnal lehessen a szőlészeknek termelniük.

Frittmann János azt is megemlítette, hogy szó lehet árkartellről, de ezt nem lehet bizonyítani. Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy a termelők egyes pincészetekhez olyan mennyiségű szőlőt szállítottak be a megfelelő szüreti ütemezés hiányában, amely miatt úgy tűnt, hogy túltermelési válság alakult ki.

Filus János, kaskantyúi hegyközségi elnök, a HNT kunsági szőlész küldöttje osztotta az elnök álláspontját, ő is javasolta, hogy a tanács forduljon a GVH-hoz, az pedig vizsgálja ki, történt-e erőfölénnyel való visszaélés azon felvásárlók esetében, amelyek 75 forint alatt vásárolták fel a szőlőt.

Javasolta, hogy akik esetében megáll a vád, azok ne részesülhessenek a most kiírt 40 milliárdos pályázati támogatásból. Szőke Sándor kiskunhalasi borász azt mondta, hogy nem érti miért is ment le például a Bianka ára, amikor annak kétszer jobb a minősége, mint például az olasz szőlőnek. Takács László kiskőrösi hegyközségi elnök szerint a felvásárlók tudták, hogy mennyi pénzt szánnak az idén a szőlőre. Ha az 75 forint volt kilónként, akkor azt fizessék ki a gazdának. De csak annyi mennyiség után, amennyit a szőlő becslésekor a termelő lejelentett a pincészetnek. Ha efölött szállított be, akkor a különbségért a kevesebb árat kapja meg a szőlész.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Borutca a kiskőrösi szüreti fesztiválon. Az alacsony felvásárlási ár a rendezvényen is téma volt már.
[/caption]

Szó esett arról is, hogy a túltermelés látszatát az segítette elő, hogy a szőlőkombájnosok tervszerűtlenül szüretelték le a termést. Filus János azt mondta, hogy a kövidinkát vagy a kékfrankos két héttel korábban szedték le, mint ahogy annak sora van. Kornóczi János keceli hegyközségi elnök azt hangsúlyozta, hogy a városban vannak olyan pincészetek, amelyek nem vettek részt az árak leverésében. Sőt a Kiskőrösről hozzájuk érkező szőlőt is átvették. Ugyanakkor ő is támogatta az elképzelést, miszerint ismeretlen tettes ellen indítsanak erőfölénnyel történő visszaélés tárgyában eljárást.

Zeisel László borvidéki alelnök azt mondta, hogy elképesztő árzuhanást tapasztalt maga is. Tavaly a kékszőlőjét 130, az idén 100 forintért tudja értékesíteni. A rizlingszilvánit tavaly 110-ért az idén 90-ért kell, hogy odaadja.

Hogy mi indokolja a csökkenést? Nem tudni. Ma ott tartunk, hogy két tyúktojás árát adják egy kiló szőlőért, ami felháborító. A borvidéki gyűlésen a 75 forintos minimál felvásárlási árat határozta meg a grémium. Aki az alá megy, annál a Gazdasági Versenyhivatal állapítsa meg az erőfölénnyel történő visszaélés elkövetését. Erről hoztak határozatot a küldöttek, amelyet a tanács eljuttat megfelelő jogi keretben a hivatalhoz. A minisztériumtól pedig kérik, hogy akiről a GVH megállapította a visszaélést, az ne kaphasson pályázati támogatásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!