Közélet

2016.09.22. 12:29

Átadták a békás szökőkút méltó utódját

A Félegyháza megújul program keretében az elmúlt hónapokban számos újabb fejlesztés valósult meg a városban, melyek átadását szerdán tartották.

Vajda Piroska

A félegyháziak nagy örömére a napokban elkészült a legendás békás szökőkút utódja, ami a Szent János térről a Móra térre került. Az új szökőkutat Szabó Ildikó művésztanár tervei alapján Kiss Virág keramikus és Bozóki István kőfaragó készítette. A korábbi kút arról volt nevezetes, hogy teknősbékák éltek benne, ám a törvényi szabályozás miatt erre már nincs lehetőség, így az új kút csak formájában és díszítőelemeiben idézi hajdani elődjét, amit évekkel ezelőtt azért bontottak el a Szent János térről, mert visszakerült helyére a Nepumuki Szent János szobor. Az új szökőkút 13 millió forintba került. Örvendetes, hogy Kovács Ferenc szobrászművész alkotását, amelyet az egykori szökőkút közepén állt restaurálták, és a szökőkút mellett újra felállították – hangzott el a szerdai ünnepélyes átadáson. 

A szökőkút után a Dózsa  és  Horváth Zoltán utca között elkészült gyalog- és kerékpárutat, illetve parkolókat adták át, melyek szegéllyel, forgalomtechnikával, környezetrendezéssel, csapadékvíz elvezetésével, előkészítési és befejezési munkákkal együtt 13,8 millió forintba kerültek. A Horváth Zoltán utca környezetében pihenő parkot is létesítettek, a fejlesztésre 5,3 millió forintot biztosított a város. A Kossuth utcán – a Lónyai és Batthyány utca közötti szakaszon – új járda épült. A 17,6 millió forintos beruházás során a környezet is megújult. Öt új padot, egy kukát és két sakk asztalt helyeztek ki. A főutcán a Wesselényi és Zrínyi utca közötti szakaszon is új járda épült, párhuzamosan a környezetet is rendezték, ahová 16 új köztéri bútorzat került. Erre 9,4 millió forintot biztosított az önkormányzat. Az elmúlt hónapokban 16 helyszínen valósultak meg hasonló közterületi fejlesztések Félegyházán, összességében 127 millió forint értékben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!