Kék hírek, bulvár

2016.09.22. 11:09

Bács-Kiskun megyeiek a legjobb tűzvizsgálók

Mi okozta a tüzet? Műszaki hiba, gyújtogatás? És egy megégett kenyérpirítóról hogyan állapítjuk meg, hogy tüzet okozott-e, vagy a már égő lángokban olvadt meg? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a tűzvizsgálók az országos versenyen.

Zs. D.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság harmadik alkalommal rendezte meg Székesfehérváron a tűzvizsgálók országos versenyét. A fővárosi és a tizenkilenc megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, és a Honvédelmi Minisztérium hatósági főosztály szakemberei – negyvenkét versenyző – mérték össze tudásukat. A 2016-os versenyt a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata nyerte. A Farkas Sándor alezredes és Papp Csaba százados alkotta csapat a legjobb helyszíni szemléért járó különdíjat is elhozta az országos versenyről.

Az idei országos verseny az elméleti tudás felmérésével kezdődött, az indulók egyenként adtak számot ismereteikről. A tesztkérdéseket gyakorlott tűzvizsgáló szakemberek állították össze. Ezeket három gyakorlati feladat követte: a tárgyfelismerés, a szemletárgy-lefoglalás és a helyszíni szemle. A tűzvizsgálóknak első körben hat kiégett háztartási berendezésről kellett megállapítaniuk, hogy azok okozták-e a tüzet, vagy éppen a már meglévő tűzben olvadtak meg, majd az adott helyszíneken talált szemletárgyak lefoglalásának helyes módját kellett bemutatniuk.

Az egésznapos megméretés utolsó feladataként a verseny leglátványosabb feladata várt az indulókra – az elmúlt két alkalommal ellentétben ugyanis a szervezők ezúttal nem egy előre berendezett helyiségben keltettek lángokat, hanem egy akkumulátor-hibás és egy benzinnel leöntött autót gyújtottak fel, majd a csapatoknak sorsolás után el kellett végezniük az egyik jármű teljes körű helyszíni szemléjét.

Ebből is látszik, hogy a tűzvizsgálat egy összetett, precíz szakmai elemekből felépülő munkafolyamat. A tűzvizsgáló a tűzeseti helyszíni szemlétől, az adatok, tények megfelelő rendszerezésével feltárt fizikai és kémiai folyamatoktól, logikus következtetések útján jut el a tűz keletkezési okának megállapításához. Ez a munka komoly szakmai tudást, felkészültséget és gyakorlatot igényel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!