Közélet

2016.09.14. 18:06

A tejipar a diákoknál jobban szereti az iskolatejet

A tejfeldolgozóknak mindenképpen kedvező az iskolatej-program. A gyerekek körében megoszlik a tejtermékek népszerűsége, ezzel együtt az iskolavezetők sem egyformán gondolkodnak az iskolatej-programról.

PN

Az előzetes felmérések alapján Kiskunfélegyházán minden állami fenntartású általános iskola diákja kap iskolatejet reggelente. A gyerekek a hét négy napján, hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön fogyaszthatnak a tízóraijuk mellé ingyenesen kakaót, tejet, vagy joghurtot – tájékoztatta lapunkat dr. Kása Zsuzsa, a félegyházi tankerület munkatársa. Hozzátette: a tejtermékeket a Félegyházi Tejüzemből szállítják. Az egyházi fenntartású Constantinum intézmény néhány év szünet után, idén ismét szeretne bekapcsolódni az iskolatej programba, jelenleg igényfelmérésen dolgoznak – tájékoztatta lapunkat Mindák József igazgató.

A nevük elhallgatását kérő pedagógusok szerint az iskolatej nem olyan népszerű a gyerekek körében, mint azt gondolnánk. Mivel nem minden gyerek szereti a tejtermékeket, sok kimarad. Ugyanakkor a legtöbb iskolában a menzások a tízórai mellé mindig kapnak valamilyen folyadékot, teát, vagy gyümölcslevet, így nem biztos, hogy a tej elfogy.


Iskolatej-programmal kapcsolatban megkerestük a petőfiszállási Gazda Tejszövetkezet vezetőjét is, aki elmondta ez a program elsősorban a feldolgozóknak jelent segítséget. A tejtermelő gazdáknak ettől nem kapnak több pénzt a tejért. Sőt évek óta folyamatosan csökken a tej felvásárlási ára, ami jelenleg alig 68 forint literenként.

– Nálunk nincs iskolatej. Nem igényeltük, mert nem voltak hozzá megfelelő feltételek. Úgy is mondhatnám, hogy hál''Istennek nem vagyunk benne ebben a körben. Tudtommal elég bonyolult és sok munkával jár, az eredménye, azaz fogadtatása a gyerekek körében, pedig kétséges – fogalmazott megkeresésünkre egy névtelenséget kérő bajai intézményvezető.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az iskolatej nem olyan népszerű a gyerekek körében, mint azt gondolnánk
[/caption]

Felsőszentivánon viszont évek óta jól működik a rendszer, mondta el Farkasné Bognár Magdolna, az iskola vezetője.
– Még önkormányzati fenntartású volt az iskola, amikor indult a program, ami azóta is működik. Hetente négyszer tejet, illetve kakaót kapnak a gyerekek, az utóbbit jobban kedvelik. Hajnalban érkezik a szállítmány, amiből a tejallergiás gyerekek természetesen nem kapnak, így 94-en kapnak tejterméket. Erre szükség van, mert tapasztalatunk szerint nem minden családban szokás reggelivel útnak indítani a gyerekeket, akik sok esetben máskor nem kapnak tejet. Ennek nem feltétlen anyagi okai vannak – számolt be tapasztalataikról.

Sükösdön naponta 160 gyerek kapja meg a tejtermékadagját, ami lehet ivójoghurt vagy ömlesztett sajt is.
– Az családoknak és az iskolának ingyenes iskolatej-program – kiegészítve az iskolagyümölccsel – rendkívül fontos az egészséges életmódra nevelésben. Azt sem szabad elhallgatni, hogy vannak akik egyébként aligha kapnának otthon ilyen termékeket. Minden napra másfajta tejtermék jár, ezeket hétfő kivételével minden nap átvehetik a gyerekek, az ivójoghurt megítélése szokta megosztani a társaságot. Egyébként a dobozok felirata szerint többféle gyártótól származnak a termékek – összegzett Mihálovics Ferenc, az új tanévtől a Magyarok Nagyasszonya Katolikus Általános Iskolaként működő intézmény vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!