Közélet

2016.08.29. 14:39

Ösztönöznék a fiatalokat a szakmák tanulására

Az új szakközépiskolák és a szakgimnáziumok is adnak érettségit, ez jelentős lépés afelé, hogy a korábbi szakmunkásképzés zsákutcás jellegét megszüntessük - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn Kecskeméten, az országos szakképzési és felnőttképzési tanévnyitón.

H. I.

Több százan vettek részt - szakképzési centrumok vezetői, szakemberek, oktatók - az előadásokkal egybekötött tanévnyitón, a Hírös Agóra színházterme meg is telt a rendezvényre.

Varga Mihály beszédében Szilágyi Áron immár kétszeres olimpiai aranyérmes kardozót idézte, aki mostani győzelme után azt nyilatkozta: azzal a vívással, amivel 2012-ben Londonban nyert, idén Rio de Janeiro-ban nem lett volna bajnok. A nemzetgazdasági miniszter szerint a mondatban lévő gondolat általános érvényű, azaz az egyének, szervezetek is csak úgy lehetnek eredményesek, „ha nem a múlt kérdéseire koncentrálnak, hanem a jövő kihívásaira” Úgy vélte, most ez a hozzáállás nagyon fontos a szakképzés esetében, mert az „ország gazdasági fejlődéséről, a versenyképesség javulásáról, az emberek boldogulásáról van szó”.

– Az volt a cél, hogy olyan magas szintű képzési rendszert alakítsunk ki, amely képes arra, hogy visszaadja a szakmatanulás rangját, becsületét – fogalmazott Varga Mihály.
– Kötelességünk, hogy diákok használható tudással kerüljenek ki az életbe, mégpedig olyan szakma birtokában, amelyre a gazdaságnak is szüksége van - tette hozzá.

Mint ismert, az új tanévtől a szakiskolákat felváltják a szakközépiskolák, a szakközépiskolák helyét pedig a szakgimnáziumok veszik majd át. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy mindkét intézménytípus érettségit ad.
– Ez jelentős lépés afelé, hogy a korábbi szakmunkásképzés zsákutcás jellegét megszüntessük, hiszen a szakközépiskola minden fiatalnak biztosítja a felsőfokú továbbképzés lehetőségét – mondta a miniszter.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotók: Bús Csaba
[/caption]

Kijelentette azt is, hogy a szakközépiskolákból szakgimnáziumokká váló intézményeknél a névváltoztatás „jelentős tartalmi javulást takar”, növekszik a szakmai képzésre és specializációra fordítható óraszám, a fiatalok már az érettségire OKJ-s végzettséggel fognak rendelkezni.
Varga Mihály arról is beszélt, hogy tovább szélesítik a tanulószerződéses rendszert, támogatják a diplomás képzésben a duális felsőoktatási keretszámok növelését. Az a cél, hogy ösztönözzék a szakképzést, illetve a szakirányú felsőoktatási tanulmányokat elkezdők arányát, ez pedig a felvételi rendszerek fokozatos átalakítását vonja maga után. Nő a hiányszakmás ösztöndíjban részesülők köre, az új szakgimnáziumokban tanulmányi eredménytől függően akár havi 50 ezer forintos ösztöndíjra is jogosult lehet egy tanuló.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint a Kecskemétre betelepült cégek vezetői elégedettek a diákok felkészültségével, kreativitásával, nyitottságával, rugalmasságával, megjelenésével. Ugyanakkor kell változtatni a szakképzésen, mégpedig az új szakmák, új technológiák alkalmazása terén. A kecskeméti polgármester szerint a közigazgatás és az intézmények számára is nagy kihívás a cégekkel való együttműködés, egy új „szövetségi háló” kialakítása, de ebben rengeteg új tudás, ismeretanyag gyűlhet össze.
– Filozófiánk, hogy senki nem konkurencia, hanem mindenki együttműködő partner, együtt gondolkodunk, együtt fejlesztünk ki új tananyagokat munkacsoportok révén - mondta Szemereyné Pataki Klaudia, aki kiemelte: az elmúlt öt évben 10 ezer új munkahely létesült Kecskeméten, ebből 8 ezer egy új iparágban, ám a szakemberképzéshez 3-4 év alatt megteremtették az alapokat.

– Arra is keressük válaszokat, hogyan szólítsuk meg a Z generáció tagjait, hogyan tudunk az ő világukba egy kicsit besettenkedni, belopózni, és elfogadtatni velük a tanácsunkat. Eddig az iskolának nem kellett foglalkozni PR-ral, marketinggel, arculattal, de most már el kell tudniuk adni a szolgáltatást, tudást. Meg kell győzni már nem is annyira a szülőket, hanem az egyre tudatosabb fiatalokat, hogyan lépjenek tovább – mondta a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!