Gazdaság

2016.08.29. 12:07

Nincs érdeklődés a kazángyár berendezésére

Ismét meghirdette a felszámoló a Transelektro Ganz-Röck kiskunfélegyházi kazángyárának eszközeit, berendezését – írja a kamaraonline.hu.

PN

Ugyan az eddigi három pályázat alkalmával egyetlen ajánlat sem érkezett a zrt. vagyonára, a felszámoló Kelet-Holding Zrt. ezúttal is 600 millió forintos irányáron hirdette meg a társaság kiskunfélegyházi gyárában található eszközöket. Összesen több mint hétszáz, elsősorban a termelésben használt különféle gépen és berendezésen (például szerszámipari, hegesztő és anyagmozgató berendezések, elektromos kéziszerszámok) szeretnének túladni.

Az eladásra kínált eszközök jelentős részét a gyárat 2011 óta bérlőként működtető, az állami MVM Magyar Villamos Művek Zrt. tulajdonában lévő MVM Ovit Országos Villamostávvezeték Zrt. használja, míg a többiről az értékbecslést készítő igazságügyi szakértő meglehetősen rossz véleménnyel van. A szakértő szerint a nem használt eszközök jellemzően legalább 20-30 évesek, és karbantartásukra láthatóan évek óta nem költöttek.
A nagy múltú kiskunfélegyházi gyár az ’50-es évek elején kezdett termelni, az üzemben elsősorban a vegyiparban használt gépeket és berendezéseket gyártottak. A telephely 1999-ben profilt váltott és átállt az erőművi és ipari kazánok gyártására. Az anyavállalat, a Ganz-Transelektro 2006-os csődjével az üzem új tulajdonoshoz került, a Transelektro Ganz-Röck Zrt.-t a Resonator Kft. és a Vegyépszer Zrt. vette át.

Az új, közös jövő bíztatóan indult, a gyár több külföldi megrendelést is kapott, a 2008-ban elmélyült gazdaság válság miatt azonban sorra állították le a kiskunfélegyházi gyár számára munkát jelentő fejlesztéseket. A társaság finanszírozása is mind nehezebbé vált, s 2010-ben elrendelték a Transelektro Ganz-Röck felszámolását, a gyárat pedig 2011-ben bérbe vette az MVM Ovit, amely azóta folytatja a kazángyártást Félegyházán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!