Kultúra

2016.08.26. 06:45

Harmincéves a Ciróka

Az előző évadban 6954 bérletese volt a kecskeméti Ciróka Bábszínháznak, amely idén ünnepli hivatásossá válásának harmincadik évfordulóját. Az új évad rögtön dupla-bemutatóval kezdődik.

Hraskó István

Báron László festő-és zománcművész 1957-ben alapította meg a Ciróka Bábegyüttest, a helyi ipari iskola szakköreként. Az együttes folyamatosan fejlődött, jelentős hazai és nemzetközi sikereket ért el, míg végül 1986-ban hivatásos bábszínházzá alakult. A harmincadik évfordulót a Magyarországi Bábszínházak XIII. Találkozójának nulladik napján, október 11-én ünnepli meg a társulat.

Várják a diák színjátszókat

Minden érdeklődő 12-14 évest vár a Ciróka Bábszínház ősszel induló hagyományos színjátszó körébe. A jelentkezők meghallgatása szeptember 22-én, csütörtökön 15 órakor lesz.

A jeles napon nemcsak a cirókások lépnek színpadra, hanem más bábszínházak, magántársulatok is elfogadták a meghívást a műsorban való részvételre. Mint Kiszely Ágnes igazgatónő megjegyezte: ez is azt mutatja, hogy a hazai társulatok életében minden jelentős esemény közös ünnep. 

A Ciróka vezetőjétől megtudtuk, a jubileumi év alkalmából újdonsággal készül a kecskeméti bábszínház. Ezúttal nem egy-egy, hanem két-két bérletet hirdetnek az óvodásoknak és az iskolásoknak. Az új bemutatók mellett a bérletekben helyet kapnak korábbi, a közönség által kedvelt előadások is, így a Rigőcsőr király, a Kenyérből kelt mese, a Hamupipőke és a József mondá Máriának.

Az induló évadban első alkalommal készül „probléma-feldolgozó” darab az óvodások számára. Az iskolások már több olyan produkciót láthattak, amelyek a gyerekeket foglalkoztató problémákat vetettek fel, ezek fő témája identitásunk, saját szerepünk keresése a körülöttünk lévő világban, egymás elfogadása, a másság tolerálása, az öregség és az elmúlás vagy éppen a válás. Az óvodásoknak szóló előadás középpontjában a sötéttől való félelem áll. Hupp, a kisbagoly történetén keresztül a gyerekek megismerkedhetnek a sötétség hasznos és jó oldalaival, megtudhatják, hogyan lehetnek úrrá félelmeiken.

Az előadáshoz játékos feladatsor is készül, amely a látottak óvodai feldolgozását segíti. Tanulságosnak ígérkezik Az aranyhalacska című darab is. A jól ismert mese feldolgozása azt igyekszik bemutatni, hogyan torzít el bennünket a hatalom és a birtoklás utáni vágy. Lesz új osztálytermi előadás is, ismét Ivanics Tamás rendezésében. Ezúttal a mindennapjainkat átszövő információ áradat torzulásának, a közösségi oldalak szerep-és egyéniségformáló hatásának problémakörét szeretnék körbejárni.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A Ciróka társulata a napokban tartotta évadnyitó ülését, láthatóan jó hangulatban
[/caption]

Klasszikus paravános-kesztyűbábos előadással is készül a társulat. A Minden egér szereti a sajtot című darabban az okozza a bonyodalmat, hogy a szürkeegér-fiú beleszeret a fehéregér-lányba. A legkisebbek örömére tavasszal egy új babaelőadás bemutatását is tervezik a cirókások.
Az új évadban vendégszínészek is színpadra lépnek a Cirókában. Az Aranyhalacska című produkcióban Dénes Emőkével és Mákszem Lenkével ismerkedhet meg a kecskeméti közönség.

A bemutatók sora október 1-jén kezdődik. Ekkor két új művet is láthat a publikum: Az Aranyhalacskát iskolásoknak, A bagoly, aki félt a sötétben című előadást pedig vegyes korosztálynak ajánlják.

 

Minden érdeklődő 12-14 évest vár a Ciróka Bábszínház ősszel induló hagyományos színjátszó körébe. A jelentkezők meghallgatása szeptember 22-én, csütörtökön 15 órakor lesz. A Ciróka társulata a napokban tartotta évadnyitó ülését, láthatóan jó hangulatban -->

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!