Közélet

2016.08.24. 15:19

Bukott diákokat is korrepetáltak nyáron

Tíz település veszi át a kiskunhalasi példát, ami révén a tanévkezdéstől mintegy 160 segítő és utcabizalmi kezdhet el dolgozni. Idővel országos minta is lehet a halasi modell.

Tapodi Kálmán

A halasi eredményeket látva a megyében Kiskunmajsa, Jánoshalma, Mélykút, Bácsalmás, Baja, Kiskunfélegyháza, Kiskőrös, Kalocsa, Kecskemét és Kecel veszi át a szociális segítő hálózat módszerét. Így a tanévkezdéstől mintegy 160 segítő és utcabizalmi állhat munkába. A feladatokat a napokban egyeztették a halasi városházán a leendő koordinátorokkal.

A városházi közlemény szerint Kiskunhalason 2014 decembere óta működik a szociális segítő hálózat. A roma társadalom felzárkóztatásának alapja az oktatás – elsősorban ezt segíti a halasi program. A cél a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatása, az hogy rendszeresen járjanak óvodába és iskolába, illetve szerezzék meg azt a végzettséget és szakmát, amivel később boldogulni tudnak.

– Ez nem megy egyik napról a másikra, de Kiskunhalason már biztatóak a jelek – nyilatkozta Szűcs Csaba, a város alpolgármestere. – A felnőttek szemléletét már nem igen lehet megváltoztatni, ezért fontos óvodás kortól letenni az alapokat – tette hozzá az alpolgármester.

– A szociális segítők és utcabizalmik egyfajta kapocsként dolgoznak a családok és az intézmények között. Például reggelente ügyelnek arra, hogy minden diák elmenjen iskolába, emiatt Halason jelentősen lecsökkent a hiányzások száma. Hasznos segítség volt a bukott diákok nyári korrepetálása is. A tapasztalatok szerint a többség így sikeresen pótvizsgázik – sorolta Szűcs Csaba, aki hozzátette: Kiskunhalas nem csak a módszert adja a többi településnek, de – főként a napi rutin beállásáig – tanácsokat ad és segít a felmerülő kérdésekben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!