Közélet

2016.08.24. 16:13

Jubilált a városi díj

Idén tizedik alkalommal osztották ki a Majsáért-díjat. A Majsa Alapítvány jubileumi elismerését Nyerges Benjamin, a helyi gimnázium tanára kapta.

Tapodi Kálmán

A város egyik legrégebbi civil szervezete a Majsa Alapítvány, amit 1992-ben alapított Fekete Pál, Kiskunmajsa néhai országgyűlési képviselője. Az alapítás évében még a világkiállítás megrendezésére készült Magyarország. Alapításkor az elsődleges célkitűzés az volt, hogy Kiskunmajsa csatlakozzon a világkiállítás programsorozatához. Ez a nagyszabású program elmaradt, de az alapítvány újabb célokat tűzött maga elé.

Az alapító és a mindenkori kuratórium szándéka az volt, hogy közös összefogással teremtsenek olyan értékeket, amelyeknek nemcsak az ott élők látják hasznát. Tömörkény István gondolata; „az elődök tisztelete az első törvény” jegyében, az alapítvány újra kiadta a Kiskunmajsa históriája című kötetét, melynek egyik fejezetét Nyerges Benjamin, a majsai gimnázium magyar-történelem szakos igazgatóhelyettese jegyezte.
A könyvkiadás évében, 1993-ban ünnepelte Kiskunmajsa újratelepítésének 250. évfordulóját. Ekkor az alapítvány feltáratta az elődtelepülés, Mayossaszállás templomának maradványait, ahol a templomromok közelében egy emlékművet állíttattak.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Nyerges Benjamin hálás köszönetet mondott az elismerésért, amivel a Majsáért végzett munkáját díjazták
[/caption]

Az alapítvány azóta is több helytörténeti kötet kiadását támogatta, de másfél éven keresztül, pénzügyi támogatói révén közel száz, szociálisan rászoruló gyermek napközi étkezéséhez is hozzájárultak.
A Majsa Alapítvány szervezett a város életében először testvérvárosi konferenciát, majd 2012-2014 között egy nagyszabású programsorozatot indított Kiskunmajsa és testvértelepülései között, „Megújuló energiák, megújuló kapcsolatok” elnevezéssel. Az alapítvány hosszú évekig tartó litvániai kapcsolatépítéseinek köszönhetően, Ukmergé múlt évben hivatalosan is testvértelepülése lett Kiskunmajsának.

A Majsáért-díj korábbi kitüntetettjei

Csík Antal – helytörténeti kutató, Figura László – majsai fafaragó, Rimantas Zinkevicius – litván szobrászművész, Horváth István – Majsa korábbi tanácselnök-helyettese, Kerpits Miklós – a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola alapító igazgatója, Dr. Kozma Huba – tanár, helytörténész, Kosik Sándor – plébános, Dósai Imréné – pedagógus, a Móra-iskola volt igazgatója, Kun János – labdarúgó, főzőmester.

Az alapítvány kuratóriuma 2006 óta ítéli oda a Majsáért-díjat, amit minden évben augusztus 20-án vehetnek át a „közösségi kovász-emberek”.
„A közösségépítés tudománya nem tantárgy az iskolában. Sem alap-, sem közép-, sem felsőfokon. Hol tanulják meg mégis azok, akik ennek a tudománynak magas szintű művelői a társas együttlét különböző szintű csoportosulásait gyümölcsöző közösségekké formálni? Olyan közösségekké, melyeknek tagjai egymást múlják felül önfeláldozásban és a közös szellemi vagyon gyarapításában? Nincs ilyen tantárgy, nincs ilyen iskola. Közösségépítő emberek mégis vannak, kiknek tevékenysége folytán kivirágoznak a terek, az utcák, és mosolygósan köszöntik egymást az ott találkozó emberek.” – hangzott el az idei díjazott, Nyerges Benjamin méltatása során.

Az önkormányzati képviselőként is közéleti szerepet vállaló kitüntetett közelmúltbéli tevékenységét is kiemelték: „munkájának legújabb eredménye a kiskunmajsai gimnázium életben tartása, melyet kollégái támogatásával a helyi egyház és a kalocsai érsekség hathatós segítségével, ugyancsak közösségi cselekedetként hajtott végre, remélhetőleg biztos menedéket adva ezzel a halálra ítélt kultúrateremtő intézménynek.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!