Közélet

2016.08.22. 13:30

Új kenyér a kemencéből

Húsz új kenyér mellett kalácsokat, kenyérlángosokat, pogácsákat, különböző süteményeket sütöttek az ünnep napján a kiskőrösi családok a város kemencéjében.

Barta Zsolt

A kemence négyosztatú, ebből hármat gyújtottak be. A harmadikban húsokat sütöttek szombat délután. Gyepesné Gabojsza rendező elmondta, hogy kétszer kelesztették és dagasztották az újkenyeret, melyhez a lisztet a tiszapüspöki Klára Malom biztosította. Élesztő nélkül, vadkovásszal készült el a sütni való, mely így hasonlít a régi idők kenyerére. Egy bő óra alatt sültek meg a másfél kilós cipók.

A kemence egyre inkább összehozza a kiskőrösi közönséget. Itt ugyanis bárki elkészítheti a sültjeit, kenyereit, csak előbb be kell jelentenie az igényét az önkormányzatnál. Onnét pedig kaphat fűtőanyagot és fűtőt is, aki begyújt a kemencébe. Gyepesné Gabojsza azt mondja, hogy meg kell ismerni a kemencébe történő sütést, ezért is hívták meg egy ismerősüket, Varga Jánost Szajolból, aki sokszor sütött már így kenyeret.

Címkék#kiskőrös

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!