Kultúra

2016.08.22. 09:51

Pillangós babakocsi lett a legszebb

Kilencedik alkalommal rendezték meg vasárnap Kecskeméten a babakocsis felvonulást a Hírös Hét keretében. Tíz augusztusban született gyermek szülei 30 ezer forintos babakelengye utalványt vehettek át.

H. I.

„Kecskemét a gyümölcs és a gyermekek városa” mottóval az 1934-es Hírös napok egyik kiemelkedő eseménye volt a kisgyermekek felvonulása és megáldása. A szép hagyományt 2007-ben elevenítette fel a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület, és azóta minden évben megrendezik a Hírös Héten a babakocsis felvonulást.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Nézze meg a többi képet is! Fotók: Hraskó István
[/caption]

Vasárnap is a csecsemőké és szüleiké, valamint a korhű ruhákba öltözött ovisoké, kisiskolásoké volt bő félórára a kiskörút, a családok a rendőrség munkatársainak és a gólyalábakon sétáló Rumi László bábszínésznek a felvezetésével sétáltak el a színháztól egészen a főtérig. A 9 hónapos Dorogi Odett egy egészen különleges kocsiban utazhatott.

- A neten találtam, az 1870-es években készült, német gyártmány. Roncsként vettük meg, darabokban küldték el, elsőre nem is nagyon tudtam, hogyan kéne összerakni. Nem volt küllője, a bőrborítás szétszáradt. Úgyhogy teljesen felújítottuk – mondta el az ügyeskezű édesapa, Dorogi Norbert, miközben Odett szemlátomást elégedetten ücsörgött „járgányában”. Édesanyja, Varga Krisztina elárulta, hogy tavaly fiukkal is részt vettek a felvonuláson, a nagytesó idén viszont már büszkén gyalog tette meg a távot.

A legszebbnek, legkreatívabbnak a kétéves Szabó Görög Jázmin babakocsiját találta a zsűri.
- Gyorsan kellett dolgoznom, annyi időm volt, amíg a kislányom aludt délután, tehát másfél óra. A dekorációhoz szükséges virágok természetesen már megvoltak. Az nem is volt kérdés, hogy a pillangó lesz a fő motívum, mert Jázmin imádja a lepkéket. Kicsit tartottam is attól, hogy a babakocsiról is leszedi őket - mondta mosolyogva a díjnyertes babakocsi díszítője, Görög Tünde.

A családokat a főtéren a kecskeméti egyházak képviselői - Jeney Gábor katolikus plébános, Varga Nándor református elnöklelkész, Kis János evangélikus lelkész és Feczák László görögkatolikus parókus - köszöntötték és áldották meg. Majd egy három éve elindult másik kezdeményezés is folytatódott.  A Hírös Héten megajándékozzák az első tíz, augusztusban született kecskeméti gyermeket és szüleit egy-egy mózeskosárral, valamint a hozzátartozó 30 ezer forintos babakelengye utalvánnyal. A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület a gesztust az adventi időszakban is megismétli. A mózeskosarakat Engert Jakabné, az egyesület elnöke,  Fűrész Tünde, család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár és Gaál József alpolgármeser nyújtotta át a szülőknek.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!