Kultúra

2016.08.22. 08:41

Több helyszín, sokféle program

Alaposan kiünnepelhették magukat a bajaiak, a hivatalos városi események a 10 órai szentmisétől a este 10-kor kezdődő tűzijátékig terjedtek, napközben a Petőfi-szigeten a Bácskai Lovasnap, este a víziszínpadon dalest színesítette a programot.

Kubatovics Tamás

Délelőtt Szent István napján Bajaszentistvánon a Szent István templom búcsújának napján a Szent István szobornál mintegy 25 perces csúszással kezdődött az ünnepi műsor. A várakozók érdeklődve pillantgattak a templomajtó felé, az ünnepi mise befejezése után kezdődhetett a megemlékezés, amit a Szentistváni Általános Iskola diákjai mutattak be, majd Gyöngyösi Balázs, szentistváni plébános mondott ünnepi beszédet.

- Hármas ünnep a mai, ünnepeljük Szent István királyt, az államalapítást és az új kenyeret. Ebben a három dologban két tettet fedezhetünk fel. Felfedezhetjük benne a teremtő Isten segítségét és az ember szorgalmas munkáját - fogalmazott a szónok. Kiemelte, hogy Szent István király, a férfi, a családapa és a szent így ír intelmeiben: „Tartsd mindig eszedben, hogy ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség.” - 1016 év távlatából tekintünk most vissza. A haza minket is szólít: gyarapítsuk, óvjuk, védjük, hogy még számos nemzedéknek otthona lehessen - mondta a plébános.

Szavai után Tóth Tamás pápai káplán megáldotta és megszentelte, majd megszegte az új kenyeret, amiből az egybegyűltek falatozhattak. Az önkormányzat, a pártok és civil szervezetek képviselői pedig koszorúkat helyeztek el Szent István szobránál.

 

Címkék#Baja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!