Kultúra

2016.08.22. 08:26

Rekorddöntés lett savanyúmájból

A téli torok jellegzetes halasi étele a savanyúmáj, amit persze nem csak disznóvágások idején lehet készíteni. Hat éve már gigamennyiséget főztek belőle egyszerre, most saját rekordjukat megdöntve 2076 adagot készítettek.

Tapodi Kálmán

A korán ébredőknek útbaigazítás sem kellett, hogy megtalálják a Hirling József Lovasparkban a főzési rekordkísérlet helyszínét, elég volt, ha csak, az orrukra hagyatkoztak. Reggel hét óra előtt ugyanis már dinsztelték a hagymát a pörkölthöz, abban a 2000 literes üstben, amibe a rekordhoz szükséges alapanyagok idővel mind belekerültek.

A könnyfakasztó hagymapucolást is időben kellett kezdeni, hogy mind a 120 kg-ot megszabadítsák a héjától, de a többi hozzávalóval is akadt bőven előkészíteni való. Nem véletlen, hogy tucatnyi segítőre volt szüksége a főzést irányító Sós Dezső, életműdíjas mesterszakácsnak. A szervezésből Takács József, a Sóstó Csárda vezetője is alaposan kivette a részét, hiszen közel egy tonna alapanyag került a 2,75 méter átmérőjű gigaüstbe.
Ha valaki úgy döntene, hogy belevág egy hasonló rekordkísérletbe, azért időben egyeztessen a hentessel és a zöldségessel, mert jócskán fellendítheti azok forgalmát. A kétezer adagos halasi savanyúmáj elkészítéséhez ugyanis a következőket kell beszerezni: „végy 160 kg lapockát, 140 kg csülköt, 100 kg oldalast, 100 kg dagadót, 10 kg velőt, 160 kg sertés májat.” Ha a „disznóságok” megvannak, akkor már csak az egyéb hozzávalók kellenek: 15 kg kristálycukor, 120 kg vöröshagyma, 3 kg fokhagyma, 6 kg só, 3 kg csípős zöldpaprika, 1 kg őrölt bors, 7 kg csemegepaprika, 0,5 kg őrölt kömény, 6 kg gulyáskrém, 6 kg Piros Arany, 35 kg sertészsír, a körethez pedig 300 kg burgonya.
Ha mindent előkészítettek, már csak a gázpalackok és a fakanalat pótló „evezőlapátok” kellenek és készülődhetnek a főzéshez, ha meg akarják dönteni a halasiak rekordját.

A kiskunhalasiak ezúttal önmagukkal versenyeztek, hiszen a vélhetően világrekordot is jelentő magyar rekordot ők birtokolták savanyúmájból. Hat évvel ezelőtt 1300 adagot rottyantottak össze és most az volt a terv, hogy azt legalább 600-700 adaggal túlszárnyalják. Sikerült, így délelőtt 11 óra körül megszületett az „egyetlen edényben elkészített, ételkészítési méretrekord”.
Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület munkatársa, aki főzési folyamatot végig hitelesítette, a jegyzőkönyvbe végül 2076 adagot regisztrált, amit mind kimértek a lovasparkba látogatók között.

A legjellegzetesebb halasi étel főfogás volt a toron

Régen, a téli disznóvágások estéjén fő fogásként tálalták a gazdasszony által készített savanyúmájat. „A jó háziasszony minden húsrészből szedett össze a csontostól a színhúsig, a jól átperzselt szalonnabőrön át az oldalas, porcogós részéig, amikből utána pörköltet készített” – mondta el lapunknak Sós Dezső. A pörkölt teljes készenléte előtt helyezték bele a vékony csíkokra vágott sertésmájat és a tetejére sertésvelőt. Pár perc főzés után a kiszedett pörköltre helyezték a karikára vágott, külön főzött, ecettel, sóval, őrölt borssal, cukorral ízesített vöröshagymát. Az elkészült savanyúmáj mellé főtt burgonya köret illik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!