Közélet

2016.08.21. 17:57

Bajban kell a lélekjelenlét

A vízzel, porral, habbal oltást is kipróbálták azok a gyerekek, akik részt vettek a szabadszállási tűzoltók által szervezett napközis táborban.

Popovics Zsuzsanna

Fotó: BUS CSABA

A városban sok gyerek jár szívesen tűzoltó szakkörre, az óvodástól a középiskolás korosztályig. A harmadik napközis tábor is népszerű volt, ahol a szakkörösök mellett néhány újonc is belekóstolhatott a tűzoltási ismeretekbe.
– A tábor egyfajta jutalom azoknak, akik egész évben velünk szakköröztek. Idén is vannak „első bálozók”, akik közül többen jelezték, hogy jövőre is jönnének – mondta el lapunknak Kristóf András, a szabadszállási önkormányzati tűzoltóság parancsnoka. – Szerencsés helyzetben vagyunk, a volt honvédségi laktanya minden helyigényünket kielégíti. Az egykori honvédségi szakközépiskola tantermeit az elméleti oktatásnál használjuk, a kinti terület pedig az eszközös, szerelékes gyakorlatoknak biztosít remek terepet. Nagy álmunk, hogy jövőre már megyei szinten is meghirdessünk egy hasonló tűzoltótábort. A gyerekek étkeztetését, lakhatását is meg tudnánk oldani.

A héten zajló tábor programjai között szerepelt elméleti oktatás, tűzoltási gyakorlat, elsősegélynyújtó és újraélesztési oktatás, vízből mentés a Kecskeméti Uszodában, üzemlátogatás a kecskeméti Mercedes-gyárban. Szerdán délután a porral oltó készülékkel ismerkedtek a gyerekek, majd a habbal oltást mutatták be a helyi tűzoltók.
– Az oltáshoz használt szintetikus hab nem ártalmas az egészségre, de nem ehető! – tudtuk meg a gyerekekkel együtt. Két tucat fiú között egy kislányt is találtunk. A 11 éves Kusztos Nóra bátyját kísérte el a táborba. Azt mondta, a poroltót ő is szívesen kipróbálta, gyakorolta a használatát. „Biztosítékot kivenni, lövőkét a tűzre irányítani, a port szakaszosan engedni” – sorolták többen az elsajátított ismereteket.
Csütörtökön budapesti kirándulás várt a gyerekekre, ma pedig terepgyakorlat. Térképpel, tájolóval, iránytűvel felszerelve indulnak neki a határnak, hogy megtalálják azt a tanyát, ahol táborzáró ebéd lesz a jutalmuk.

– Mi a célja a tábornak? Részben az utánpótlás-nevelés, részben az ismeretterjesztés. Hogy baj esetén a gyerekek tudják, hogy kell egy tűzesetet bejelenteni, hogy kell bánni a porral oltóval – mondta el a parancsnokság egyik főállású tűzoltója. – Nap mint nap tapasztaljuk, hogy stresszhelyzetben gyakran a felnőttek is elveszítik lélekjelenlétüket. Hirtelen azt sem tudják, hol a telefonjuk, vagy, hogy kit hívjanak segíteni. Itt naponta többször elmondjuk a gyerekeknek, hogy tűzesetet a 105-ös hívószámon tudnak bejelenteni, és gyakoroljuk azt is, hogyan kell ezt megtenni. A nagyobbak a helyi tűzoltóság hívószámát is megjegyzik. Aki nem ismerné: 06-76-558-119.

A Szabadszállási Önkormányzati Tűzoltóság sok munkát fektet az utánpótlás-nevelésébe, ott vannak szinte minden katasztrófavédelmi-, tűzoltó- és egyéb sportversenyen. A településen több egyesületi önkéntes tűzoltó segíti a parancsnokság munkáját. Köztük két olyan fiatalember, akik gyerekként szakkörösök voltak, majd elvégezték a negyvenórás képzést, pénteken pedig vizsgázott önkéntes tűzoltók. Ők a gyerekek tábori oktatásából is kivették a részüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!