Közélet

2016.08.21. 17:51

Meghódították Londont a bajnokok

Egy hetet tölthettek Londonban azok a fiatalok, akik tavasszal megnyerték a Legyél ORSZÁGH-os bajnok! angol nyelvi versenyt. Tanáruktól kértünk rögtönzött élménybeszámolót.

Popovics Zsuzsanna

Három hatodikos diák szerzett hírnevet a Fekete István Sportiskolai Általános Iskolának az idén negyedik alkalommal megtartott Legyél ORSZÁGH-os bajnok! versenyen. A fődíj egyhetes londoni utazás volt, a Student Lines Diákutazási Iroda jóvoltából. Jól sikerült az angliai kaland, a gyerekek élvezték a lakókocsis szállást a Temze torkolatánál, a város fölé emelkedő London Eye-t, az általuk még nem tapasztalt világvárosi multikultit.

– Két másik általános iskolai csoporttal utaztunk. Autóbusszal közlekedtünk, az oda úton megnéztük Passaut, a visszaúton Brugge városát, valamint átkeltünk a La Manche csatorna alatti Csalagúton – meséli Adonyi Gabriella, a gyerekek felkészítő tanára. – Külön élmény volt, hogy az utazási iroda vezetője volt az idegenvezetőnk, aki minden alkalmat megragadott, hogy a gyerek számára érdekes információkkal színesítse mondandóját. Én eddig egyszer jártam Londonban, néhány napig. Ez a mostani kirándulás számomra is hatalmas élmény volt. A gyerekek számára nagy megerősítés volt, hogy értették, amit az emberek körülöttük mondtak. Vélhetően a jövőben ők is bátrabban szólalnak majd meg angolul.

A versenygyőztesek közül egy kislány megbetegedett, így sajnos lemaradt a londoni élményekről. A szeptembertől hetedikes osztálytársak is nagyon kíváncsiak a részletekre. A két szerencsés utazó ezért feladatul kapta, hogy készítsenek képes élménybeszámolót, idehaza is mutassák be London megismert nevezetességeit.

Magát a versenyt a hazai szótárkészítés kiemelkedő alakja, Országh László emlékére rendezte az Akadémia Kiadó és az Angoltanárok Nemzetközi Egyesülete. A kétfordulós tanulmányi vetélkedő egyik feladata volt szóláncot készíteni, az angol szavakat kiejteni, lebetűzni, és mindezt videón rögzíteni. A győztes csapat mindent bevetett: 120 mizsei iskolás és pedagógus szerepel a kisfilmjükön, akik pergőtűz-szerűen sorolták az előre összeállított szavakat.

Lajosmizséről is sok csapat benevezett a versenyre, országszerte közel 1300. A gyerekeknek a verseny eredményhirdetése is nagy élmény volt, amit Budapesten tartottak, az A38-as hajón. A mizsei angolosok be is lelkesültek, nem csak a nyertesek, de osztálytársaik, más felső tagozatos diákok is arra készülnek, hogy idén újra beneveznek minden lehetséges vetélkedőre. Már ezért megérte. A Legyél ORSZÁGH-os bajnok verseny lajosmizsei győztesei pedig: Paska Rita, Labát Vivien, Pesti Péter.

 

Címkék#lajosmizse

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!