Közélet

2016.08.18. 17:38

A táskáról a gyerek döntsön!

A legtöbb szülő ezekben a napokban vásárolja meg a tanszereket. A választék bőséges és sokszínű, az árak nagyon eltérőek. Hódít a retro stílus, de a filmes hősökkel mintázott írószereket, táskákat, tolltartókat is sokan keresik. A Jégvarázs mellett keresett a Star Wars és az Amerika kapitánya.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

Mielőtt vásárolni indul a család, érdemes listát készíteni, ha előzetesen az iskolától nem kaptak. Az árak nagyon eltérőek, melyet elsősorban a minőség határoz meg. A legolcsóbban talán a hipermarketekben tudható le a nagy bevásárlás, de ott sem biztos, hogy mindent egy helyet beszerezhetünk. A kisebb és nagyobb papírírószerek is felkészültek az tanévkezdésre, a választék ezen üzletekben is bőséges, és több minőségi termékből is lehet válogatni.

Árakból egy kis ízelítő, mely jól mutatja a nagy különbségeket. Az A/4-es spirálfüzetet legolcsóbban 69 forintért vehetjük meg, de ha már díszesebb külsővel, vagy vastagabb borítóval szeretnénk, akkor 149 forintostól akár 1190 forintosig is választhatunk. Igaz a nagy eltérés a kis A/5-ös füzetre is, megvásárolhatjuk 19 forintért darabját, de akár 149 forintért is.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Az Alföld Áruházban július közepe óta tart a nagy dömping
[/caption]

Mindig nagy kérdés az iskolatáska. Az idei kínálat nagyon tetszetős, már 990 forintért is adnak, bár jellemzően a középkategóriásak 1990-2990 Ft között, míg az anatómiai kialakításúak 9990-14990 Ft között kaphatók. A tolltartókból a legegyszerűbbek 1000 Ft alatt vannak, az emeletesek pedig már 2500 forinttól kaphatók. A nagy áreltérések a rajzeszközöknél is folytatódnak, a legtöbb helyen a 12-es zsírkréta ára 119-649 Ft, a 12-es színes ceruza 449-990 Ft, a 6-os tempera 189-849 Ft között mozog.
Megkérdeztünk két anyukát is arról, mikor és milyen szisztéma alapján vásárolnak tanszereket. Ballószögben Szalai Ildikó elmesélte, hogy a férje, és a kisebb fia, Szilárd éppen a napokban esett túl a tanszerek beszerzésén. A legegyszerűbb módját választották, elszaladtak a közeli hipermarketbe, ahol viszonylag olcsón beszerezték a szükséges füzeteket, írószereket. Előzetesen a reklámújságokból már tájékozódtak a várható költségekről.
– Mindkét fiam – az egyik hatodikos, a másik tizedikes – nagy futballrajongó, így füzetek mintájánál csak ezek jöhettek volna szóba. Azonban az elmúlt években rájöttek, hogy ezek is ugyanolyan gyorsan elhasználódnak mint a többi, ráadásul ezekbe se írnak szebben, így tökéletesen megfelelő számukra az egyszerű mintázatú füzet. A tollaknál Szilárd ragaszkodott a retro stílushoz, és a zselés tollakhoz. Szerencsére táskát és tolltartót nem kellett újat venni, a tavalyiak még tökéletesek. A rajzeszközökből is csak néhány kellett, mert a tanárnő nem kért mindenből újat – tette hozzá.

<hridetes>

Kecskeméten Ádámné Edina ezekben a napokban intézi el a bevásárlást a kisebb lányának, aki 10 éves. Az iskolában kapott lista alapján az Alföld áruházban szeretne bevásárolni. A nagyobb lánya már középiskolás, ő maga intézi a vásárlást. Kap egy keretet, abból kell gazdálkodnia. A tanév első napján megtudja, melyik tanár mit kér, azt követően megy el vásárolni.
– Az elmúlt években több szisztémát is kipróbáltam, de rá kellett jönnöm, az én igényeimnek az Alföld áruház felel meg. Ott minden átlátható, egy helyen megkapható, a minőségre sincs panaszom, ráadásul szakértő a kiszolgálás. Árak lehet, hogy valamivel magasabbak, de nem olyan nagy az eltérés. Idén a neten is körbenéztem, ahol szintén egy helyen bármit megvásárolhatunk, de én egyelőre maradok a hagyományos módnál. A kislányom nagy Jégvarázs rajongó, örülne neki, ha mindenen a hercegnő mosolyogna vissza. De kompromisszumot kötöttünk, így csak néhány Jégvarázsos írószert kap, például tolltartót. Táskára idén nem kell költenünk. Tapasztalatból már csak nagyon jó minőségű táskát vásárolunk, ami 4-5 évig is kitart. A tolltartókra ugyanez nem igaz, hiába vettem már drágát, az is tönkrement fél év alatt. Így azt általában évente cseréljük.

Sokan több ütemben vásárolnak

Az Alföld áruházban július közepe óta tart a nagy dömping. Magyar Judit, a papír-írószer osztály vezetője elmondta: sok szülő nem tud egyszerre mindent megvenni, így például vásárol júliusban és augusztusban is. – Általában listával érkeznek, ami vagy papíralapú vagy az okostelefonban rejlik. Az írószerek kapcsán, aki teheti a minőségi termékeket teszi a kosárba. A füzeteknél keresettek a mintásak, de van olyan iskola, mely csak a hagyományosat engedi. Az idei slágertermékek a filmhősök, különösen a Háziállatok, a kis kedvencek táskákon, tolltartókon, füzeteken egyaránt ott vannak. Továbbra is népszerű a Jégvarázs, a Star Wars, az Amerika kapitánya, és a fociban a Real Madrid, valamint a Barca. A táskák kiválasztásánál sokan dilemmáznak, mindig arra biztatjuk őket, különösen a leendő elsősöknél, a gyerek döntsön, mert ez lesz az első sikerélménye az iskola kapcsán.

 

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!