Közélet

2016.08.17. 10:03

Az egészségtudatosság miatt fontos a kötelező tápértékjelölés

Az egészségtudatos táplálkozás egyre jobban terjed a világon és Magyarországon is, egyre többen számolják az élelmiszerek energiatartalmát, ezért fontos a kötelező tápértékjelölés december közepi bevezetése - mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója az M1 aktuális csatornán szerdán.

mti.hu

Pleva Görgy hozzátette: a diabetikus jelölés július közepi kivezetése miatt a szénhidrátanyagcsere-zavarban szenvedők a tápértékjelöléssel tudják követni a szükségleteiket. Az ötéves felkészülési időszak alatt a gyártóknak volt idejük az uniós szabályhoz alkalmazkodni, ami Magyarországon már a 2004-es uniós csatlakozás előtt kötelező volt. A Nébih ennek elmaradását jelölési hibaként fogja értékelni az ellenőrzéseken - mondta. 

Közlése szerint a kötelező jelölés bevezetése az előrecsomagolt termékekre vonatkozik, így a feldolgozatlan élelmiszereken, közöttük a nyers húsokon, mézen nem kell feltüntetni jelölést. Mentesülnek az előírás alól azok a kávé- vagy teaféleségek is, amelyek aromán kívül más összetevőt nem tartalmaznak, vagy a palackozott vizeknél sem kell tápértéket feltüntetni.

Kitért arra is, hogy az augusztus 31-én záruló nyári szezonális ellenőrzések eddigi tapasztalatai szerint kirívó esettel nem találkoztak idén nyáron, a kifogásolási arány a tavalyi évhez hasonlóan alakul. Várhatóan idén nyáron is a lejárt szavatosságú termékek értékesítésével lesz a legtöbb probléma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!