Közélet

2016.08.16. 18:29

Diákok mentették meg a kertet az enyészettől

A Csanyi úti szociális otthon zöldséges kertjét mentették meg a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola diákjai. A kert gondozásába örömmel kapcsolódnak be az intézmény lakói is.

Vajda Piroska

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter idén tavasszal, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén hirdette meg a Kertészkedés Évét. A minisztérium gondozásában működő szakiskolák is részt vesznek a programban, vállalták egy-egy földterület gondozását, konyhakert kialakítását, azaz megmentenek egy elhanyagolt kertet – tájékoztatta lapunkat Rózsa Pál a félegyházi Mezgé igazgatója.

Elmondta, a Ments meg egy kertet program részt vesz a Magyarország legszebb konyhakertjei országos versenyben is. A két kezdeményezés sok mindenben megegyezik. Céljuk, hogy minden talpalatnyi terület legyen megművelve, hogy átadják a kertművelés hagyományát és tudását, illetve, hogy jó minőségű, vegyszermentes magyar élelmiszert termeljenek. A kertészkedés éve programsorozat célkitűzése továbbá, hogy a magyar emberek minél több zöldséget és gyümölcsöt termeljenek és fogyasszanak. Munka van bőven. Megdöbbentő adat ugyanis, hogy hazánkban 200 ezer zártkert van műveletlenül, holott ezek nagyon jó termőképességű területek – tette hozzá az igazgató. Elmondta, az akciót kezdeményező miniszter szerint, az elvándorlás visszaszorítására is megoldás lehet a kertművelés népszerűsítése, ezáltal ugyanis megvalósulhat az ön- és másokról való gondoskodás. A Mentsünk meg egy kertet kezdeményezés ugyanakkor jó lehetőség a generációk közötti híd építésére, közösségépítésre és a felelősségérzet növelésre. A programban takarékossági szempontok is érvényesülnek: a gyerekek megtanulják, hogy a kertműveléssel pénzt takaríthatnak meg.

Szemléletformáló szerepe is fontos: hiszen újra becsületet ad a hasznos, mezőgazdasági munkának. Mindemellett a gyerekek megtapasztalhatják az alkotás, a termelés örömét, amely fokozza sikerélményüket és önbecsülésüket. Nem beszélve arról, hogy munkájukért plusz elismerést kapnak az iskolában – hangsúlyozta az igazgató, aki szerint a gyakorlatban szerzett tudás egész életre szól. Rózsa Pál azt is elmondta, Görög Mariann szaktanár irányításával a diákok megismerhették a régi, hagyományos és környezetkímélő művelési módszereket és praktikákat. A nyári szünetben felválva, egymás között egyeztetve minden nap gondozzák a szociális otthon új konyhakertjét. A megtermelt zöldségeket az intézmény konyháján dolgozzák fel. De természetesen a diákok is vihetnek haza belőle.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!