Közélet

2016.07.29. 16:10

Gazdiöröm a kutyamosoly

Kérlek segíts! – tette közzé a világhálón az Ágica Sérült Állatmenedéke Alapítvány. Utánajártunk, miért szorul mentésre a solti állatmenedék.

Popovics Zsuzsanna

Aki járt már sintértelepen, állatmenhelyen, az maró szagra, koszra számít, ha hasonló helyre készül. Ágica állatmenedékében nyoma sincs bántó szagoknak, szemétnek. Amint belépünk a nagykapun, a házigazda első dolga kinyitni néhány kennel ajtaját. Kettesével, hármasával robbannak a szabadba az ott lakók. Köztük Maci, a gerincműtött, béna hátsó lábával viccesen közlekedő keverék.

– Három éve el akarták altatni az orvosok. Többen mondták, hogy nem fog talpra állni, belehal. Mégis itt van, rohangál fel-alá, és kutyamódra jelölgeti a területet. Büszke vagyok rá, hogy nálam nincsenek szomorú kutyák. Bármelyikre nézek, mindegyik visszamosolyog rám – vezet körbe Zakariás Ágica, aki gyerekkora óta bolondja az állatoknak. Amióta az eszét tudja, mindig volt macskája, kutyája, halai, egyéb állatai. Szomszédjai kevéssé tolerálták, hogy tavaly ilyenkorig otthonában gyógyította a hozzá került beteg ebeket. Ezért építette ki a kutyamenedéket, hozta létre a sérült állatokat szolgáló alapítványát.

A négylábúak mentsvára Solt közelében található, egy agyagos talajú domboldalban. Ez is jelenti minden bajok forrását. A százezrekért fúrt kút vízhozama napi 60 liter és nem több, az agyagos talaj nem issza be az esővizet, hanem napokig megtartja, a domboldalról lefolyó esővíz megáll az udvaron, rosszabb esetben befolyik a kennelekbe.

– Egy-egy nagyobb eső után ruhákkal igyekszem szárazra törölgetni a kutyáimat. Nincs áram, ez főleg télen gond. A vízhiány pedig nyáron, nagy hőségben. Ballonokban hozom otthonról az ivóvizet, hogy tudjanak inni, hűsölni a kutyák – sorolja a jobbításra váró dolgokat Ágica. A telep körbe van kerítve, de nincs áram. A legszűkebb költségvetés szerint 1 millió forintot kellene beruházni a menhelyen, még a tél beállta előtt. A legfontosabb és legsürgősebb teendők: bevezetni a villanyáramot; növelni a kút vízhozamát, vagy újat fúrni; betonozni, járdákat építeni. Az interneten közzétett kérésre eddig százezer forintnyi felajánlás érkezett.

Mivel az alapítvány alig egy éves, még nem jogosult az adófelajánlásokra. Hogy miből létezik? Ágica minden pénzét kutyáira költi, még édesapjától kapott örökségét is. Az interneten „összekoldult” felajánlásokat úgy osztja be, hogy mindenre elég legyen. A szűkös anyagiak miatt van az is, hogy csak sérült állatokat ment. Első körben saját otthonába viszi az újoncokat, ahol ápolja, rendbe hozza, megismeri az állatokat. Amikor éretté válnak rá, az egészséges kutyák bekerülnek a menedék közösségébe. Hamar kiderül, ki kit visel el, melyik kennel lakói fogadják be az új jövevényt. A kennelekben „otthonosságát” fotelek, kanapék biztosítják. A bútorok hamar – egy-két hónap alatt – tönkremennek, így aki használt, puha bútorral tud szolgálni, azzal is segítheti az alapítványt.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Ágica azon dolgozik, hogy minden kutyája boldog legyen, és szerető gazdira, családra leljen
[/caption]

Ágica élete legfontosabb célja és értelme, hogy kutyái egészségesek, ápoltak és boldogok legyenek. A szabadon engedett ebek futkározásából, barátságos viselkedéséből, kíváncsiságából ítélve legtöbbjükre minden igaz is. A többieket nehezen viselő, láthatóan kiegyensúlyozatlan, az idegenekre mérgesen ugató kutyák sem „helyből” olyanok, amilyenek. Ágica mindegyikőjük történetét ismeri. Némelyik olyan szenvedéseket élt át, hogy nem tud megbocsátani. „Nincs békéje” – fogalmaz gazdájuk. A rövidebb emlékezetű és pozitívabb kedélyállapotú kutyák öröme mindenért kárpótolja.

A fiatalasszony egyetlen segítsége 20 éves fia. Amikor Ágica megbetegedett (Lime-kór kapott egy kutyától összeszedett fertőzött kullancstól) hónapokig Dávid látta el a kutyákat. Ha szükség van rá, most is első szóra siet a kennelekhez, ellátja a menedékhely lakóit.

Óvatos az örökbeadással

A menedékhelyre nem csak a megyéből, az ország más pontjairól is érkeznek beteg, bántalmazott, súlyosan elhanyagolt kutyák. A menhelyek kisegítik egymást, ahol van szabad kapacitás, oda fogadják a sérülteket. A gyógyult, ép kutyákat örökbe is adja Ágica, de csak ellenőrzött helyre, kizárólag családokhoz. Indokoltnak tartja az elővigyázatosságot, szeretné megkímélni kutyáit attól, hogy újra kikössék, lefogyasszák vagy bántalmazzák őket.

 

Címkék#solt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!