Közélet

2016.07.25. 14:34

Időkorlátos parkolás használati utasítással

Az április elsején bevezetett időkorlátos parkolási zónák – a Búzapiac téren és a Szent István király úton – továbbra is érvényben maradnak. Minderről a város képviselő-testülete döntött, azonban voltak képviselői indítványok a változtatásokra.

Tapodi Kálmán

A parkolási témában nemrégiben tartott lakossági fórumon elhangzott vélemények figyelembe vételével a testület felülvizsgálja a jelenlegi zónák területeit és kihasználtságát. Az idei év december 31-ig megvizsgálják, hogy a mostani időkorlátos parkolás zónáinak területét csökkentsék, vagy esetleg új területeket is bevonjanak.

Néhány kalocsai lakos azt szeretné, ha a Tomori és a Rákóczi utcák párhuzamos leálló sávjai is az időkorlát alá esnének. Ami mindenképpen elengedhetetlennek tűnik, az a burkolatjelek felfestése valamilyen élénk színnel. Hiába helyeztek ki a KRESZ szabályainak megfelelő táblákat, a gépkocsivezetők jó része nem veszi észre, hogy csak 2 órát tartózkodhat adott helyen, illetve egy óratárcsán azt is jelezni is kell, mikor kezdődött a 2 óra, ameddig ingyenesen parkolhatnak az adott helyen.

A szabálysértési panaszok – a kiszabható büntetés 10 ezer forint –, jó része a kiegészítő tábla értelmezésének hiányából ered. A tábla ritkán használt forgalomszabályozási elem, és úgy látszik, a járművezetők nem igazán ismerik annak jelentését. Ezért javasolt a parkolási táblák alatt rövid és tömör használati iránymutatást adó szöveges információs tábla kihelyezése, hasonlóképpen, ahogy ez Baján is működik.

Javaslatként felmerült, hogy az időkorlátos zónák magasabb színvonalú szolgáltatása érdekében indokolt lenne a parkoló zónák árnyékosítása, hulladékgyűjtő edényzetek kihelyezése, esetleg térfigyelő kamerák telepítése is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!