Közélet

2016.07.25. 14:09

Lesz Duna-híd Kalocsa és Paks között

A Kormány határozatban rögzítette a 2022-ig megvalósítandó közútfejlesztési beruházásokat. A nyolcvanegy nevesített projekt között található a Kalocsa-Paks híd építése is.

Péjó Zoltán

A Kormány az elmúlt héten a Magyar Közlönyben megjelent 1371/2016. számú határozata rendelkezik Magyarország rövid- és középtávú közútfejlesztéséhez kapcsolódó beruházások össze-hangolásáról és azok 2022-ig történő megvalósításáról.

A Kormány a Nemzeti Közlekedési Infrastruktúra-fejlesztési Stratégiában meghatározott célokkal összhangban elfogadta a 2014–2020 programozási időszak Integrált Közlekedés-fejlesztési Operatív Program (IKOP), az Európai Hálózatfejlesztési Eszközből (CEF), valamint hazai költségvetési forrásból 2022-ig megvalósítandó közútfejlesztési projektek listáját. A kormányhatározat azt is leszögezi, hogy kizárólag a mostani rendeletben nevesített, összesen 81 beruházást támogatja a fenti forrásokból. A projektlista bővítése kizárólag a kormányhatározat módosításával lehetséges.

Ebben a több éves tervben szerepel – a 30. sorszámmal – a Kalocsa–Paks Duna-híd megvalósítása is, mely jelentős mértékben javítja a térség közlekedési lehetőségeit és segíti a vállalkozások bedolgozási lehetőségeit is, például a Paksi Atomerőmű vonatkozásában.
A Kalocsa-Paks Duna-híd beruházást a költségvetési forrásból finanszírozott közútfejlesztések közé sorolták. A listán még két másik új Duna-híd, a komáromi és a budapesti Galvani-híd megépítése szerepel.
A tervezett közútfejlesztések között található a 445. sz. főút Kecskemét elkerülő (II/2) ütem (M5 és 5. sz. főút között) projekt megvalósítása is.

Új kormánybiztos koordinál

A kormányhatározat felszólítja a nemzeti fejlesztési minisztert és a közlekedési infrastrukturális fejlesztésekért felelős kormánybiztost a beruházások előkészítésére és megvalósítására. Utóbbi szerepkörbe július elején Homolya Róbertet nevezték ki. Feladata a nemzeti fejlesztési miniszterrel, Seszták Miklóssal együtt irányítani a fejlesztéseket ellátó szerveket. A projektek állásáról és az őket fedező forrásokról a nemzeti fejlesztési miniszternek és a kormánybiztosnak negyedévente jelentést kell készítenie.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!