Kultúra

2016.07.22. 19:59

Acélszobor a pápa emlékére

Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskemét Egyházmegye érseke pénteken megáldotta Brzózka Marek szegedi szobrászművész Totus Tuus/Egészen a Tiéd című II. János Pál pápára emlékező acélszobrát a Wojtyla-központ udvarán.

Mihályka Gyula

Brzózka Marek köztéri alkotásai

2007 Emléktábla, Karolina Iskola, Szeged

2010 Emléktábla, Újszegedi Szent Erzsébet Templom

2010 Gregor József mellszobor, Gregor József Általános Iskola, Szeged

2012 Lengyel pilóták emlékére állított emlékmű, Ruzsa

2013 Lengyel repülős emlékmű, Szentes

2014 Jelképszobor, Törökszentmiklós

2014. Lengyel repülős emlékmű, Bácsbokod

2016 Lengyel repülős emlékmű, Lajosmizse

A művész az alkotást a XIII. Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozionon, a KÉSZ Ipari Parkban készítette. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen 2008-ban végzett, jelenleg ugyanott doktori tanulmányait végző Brzózka Marek édesapja lengyel, édesanyja magyar. Így nem véletlen, hogy az országban több helyen is hősi halált halt lengyel repülősökre emlékező alkotása áll. A legutóbbit Lajosmizsén avatták fel, a második világháborúban a város felett lelőtt brit repülő lengyel legénységének emlékére. A brit felségjelű repülőgép utánpótlást szállított a varsói felkelőknek Olaszországból 1944. augusztus 26-án, amikor a német légvédelem lelőtte Lajosmizsénél. A gép héttagú lengyel legénysége hősi halált halt.
Tegnap a kecskeméti Wojtyla-központban Brzózka Marek elmondta, hogy életkoránál fogva neki nem lehettek személyes emlékei a lengyel pápáról, de édesapja révén sok történetet hallott róla.

Alkotása a pápa nevéhez köthető barátságot, összetartást és összefogást jelképezi. A központi elem az alkotás tetején egy hatszögletű idom, melyen „szétnyíló tendenciát” jelez a vágás. Az alkotást acélszalag fogja körbe, melybe bele van ütve Karol Wojtyla főpapi jelmondata, a Totus Tuus/Egészen a Tiéd.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Brzózka Marek alkotásával a Wojtyla-központban
[/caption]

A fehér lepellel letakart alkotás méltatására felkért Bábel Balázs érsek nagy derültséget keltve közölte: „Először leplezzük le, mert egy kicsit zsákba macska nekem”. A leleplezéskor megkondították a kert harangját, melynek elcsendesülése után az érsek így értékelt: „Hogy őszinte legyek, még meg kell barátkoznom vele. Kicsit a 30-as, 40-es évek mikrofonjaira emlékeztet engem, amikor nagy nyilvánosság alatt beszéltek az emberek. De a mai művészetnek bizonyos szempontból előrehaladónak is kell lennie, tehát ha nagyon közérthető valami, az nem biztos, hogy új irányzatot is megnyit”. Az érsek elmondta, hogy a Totus Tuus/Egészen a Tiéd jelmondatot II. János Pál Szűz Máriára értette. Az ő oltalma alá helyezte életét, pápaságát.
Az áldást követően Mária Magdolna életéről, a szentév üzenetéről tartott előadást Bábel Balázs érsek, majd együtt ebédelt a megjelent szegényekkel.

Ipari környezetben alkottak a művészek

Kecskemét 2004-ben került a magyar acélszobrászat helyszínei közé. Az acélszobrászati művésztelep megálmodója és elindítója Majoros Gyula képzőművész és Árvai István kommunikációs vezető volt. Az építőipari acélszerkezeteket gyártó KÉSZ Kft. menedzsmentjének támogatásával, az egykori csőhengerítő üzemcsarnokban 2004. augusztusában rendezték meg az első Kecskeméti Acélszobrászati Szimpoziont, hat művész részvételével. Idén júniusban a tizenharmadik alkotótáborban tíz művész próbálta ki az ipari környezetben való alkotás élményét.

 

2010 Emléktábla, Újszegedi Szent Erzsébet Templom

2010 Gregor József mellszobor, Gregor József Általános Iskola, Szeged

2012 Lengyel pilóták emlékére állított emlékmű, Ruzsa

2013 Lengyel repülős emlékmű, Szentes

2014 Jelképszobor, Törökszentmiklós

2014. Lengyel repülős emlékmű, Bácsbokod

2016 Lengyel repülős emlékmű, Lajosmizse Brzózka Marek alkotásával a Wojtyla-központban -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!