Közélet

2016.07.20. 21:01

Piktogram helyett olvasószemüveg

Megszűnik a „diabetikus”, a „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés a cukorbetegeknek szánt élelmiszerekről. Helyettük marad a címkeolvasás és a számolás.

Popovics Zsuzsanna

A „diabetikus” élelmiszer kategóriát megszüntető EU rendelet 2013. július 20-án lépett hatályba, és három év türelmi időt adott a „diabetikus” élelmiszerek gyártóinak, forgalmazóinak arra, hogy átálljanak egy új szisztémára. A jogszabályt 2016. július 20-tól kötelező alkalmazni. Az eddig az időpontig becsomagolt/piacra került élelmiszerek a készletek kimerülésig (a szavatossági idő lejártáig) forgalmazhatók. Az új szabályozás csak annyit enged meg, hogy a gyártók külön adatot közöljenek a cukortartalomról.

Miért volt szükség a változásra? Mellette szól, hogy a diabetikus termék elnevezést nagyon sokan marketingeszközként használták. Másrészt, a jelölés miatt a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszerekről sokan azt gondolták, bármennyit ehetnek belőle. Pedig ezek gyakran ugyanolyan energiatartalommal bírnak, mint a hagyományos termékek.

– Magam is sok klienssel találkozom, aki úgy gondolja, a diabetikus termékeket nagyobb mennyiségben lehet fogyasztani. Betegeim figyelmét felhívom arra, hogy az ilyen termékek összetételét ugyanúgy figyelni kell, és a szénhidrát tartalmát be kell számolni a napi javasolt szénhidrát mennyiségbe. Ugyanis ezek a termékek nem mentesítenek a felelős diétázás alól – osztotta meg véleményét lapunkkal Tibay Rózsa kecskeméti dietetikus. Hozzátette: nem árt, ha tudatosabban válogatnak az élelmiszerek között a diétázók, nem hagyatkoznak csupán a jelölésekre, hanem elolvassák az adott termék tápanyag-összetételét, értelmezik az élelmiszer címkéket. A bevált, egészséges élelmiszereket ezután is megtalálják az üzletekben, csak nem diabetikus címszóval, ugyanott ahol ezeket korábban: a különböző diétás termékek polcain. A szakember szerint egy rutinos, a diétáját jól tartó cukorbetegnek nem okoz gondot a változás. A kezdőknek pedig eddig is inkább az jelentett problémát, hogy mit hol találnak meg, és hogyan kell keresni a diétájukhoz való termékeket.

Egy kecskeméti diétás üzletben cukorbetegeket is megkérdeztünk a témában. Kovács Péterről tinédzserkorában derült ki, hogy cukorbeteg. Közel húsz éve számolja, hogy mennyi szénhidrátot fogyaszt.
– A legnehezebb az volt, hogy ráálljak a napi ötszöri étkezésre, és a megfelelő arányokra – mondja. – Eleinte annyit foglalkoztam a diétámmal, hogy táblázatokkal álmodtam. Azt a magam kárán tanultam meg, hogy a „diabetikus” jelölésű termék sem mentes a szénhidráttól. Ugyanígy, a „light” felirat sem jelent cukormentességet. Mára gyakorlottan vásárolok. A piktogramos jelölés megkönnyítette a dolgomat, én sajnálom, hogy betiltották.

– Eddig én sem ellenőriztem minden esetben a vásárolt termékek tápanyagtartalmát – csatlakozik a nyugdíjas Katalin, aki születése óta cukorbeteg. – Igyekeztem a már bevált termékekre hagyatkozni. Ha elmarad a diabetikus felirat, rá leszek kényszerülve, hogy böngésszem az apró betűs termékismertetőket, és számoljam a tápértékeket.
Mit szólnak változáshoz a diabetikus termékek gyártói és forgalmazói? Nem örülnek.

– Igaznak tartom, hogy az emberek hajlamosak túlenni abból, amiről tudják, hogy diabetikus. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a vásárlást rendkívül megkönnyítette mind a piktogramos jelölés, mind a diabetikus felirat – mondta el lapunknak Mester Miklós, egy gluténmentes élelmiszereket gyártó családi vállalkozás ügyvezető tulajdonosa. – Az utóbbi években megjelent árubőségben egy átlagos cukorbeteg nehezen igazodik el. A csomagoláson feltüntetett termékismertető apró betűs, sokan nem látják elolvasni. Az is tény, hogy a diabetikus élelmiszer, mint kategória felhígult. Ezen a területen sajnos hiányzik a komoly hatósági kontroll. Én legalábbis még nem találkoztam olyan hatósági személlyel, aki utánaszámolt volna például egy energiatartalomnak.

A cégvezető szerint az új helyzet a versenysemlegességet sem könnyíti meg. Ha bejön egy új – bármennyire jó minőségű – termék, a felelős diétázó kénytelen végigolvasni az összetevőket, a tápérték-információt, ha képbe akar kerülni. Félő, hogy ezt nem teszi meg, hanem választ olyan terméket, amit már ismer. Pozitívumként megemlítette: talán újra felértékelődik a személyesség és a tanácsadás szerepe. Aki egyedül nem tud eligazodni, az remélhetőleg olyan helyen fog majd vásárolni, ahol megfelelő információval is ellátják a hozzáértő eladók.         


Egyre több a cukorbeteg 

Magyarországon több mint 1500, 3 és 6 év közötti cukorbeteg gyermek él, egy részük valamilyen táplálékallergiától is szenved. Világtendencia, hogy 15 éves életkor alatt ugrásszerűen növekszik a friss diabéteszes esetek száma. Megdöbbentő, hogy a legnagyobb emelkedés ezen belül a 0-4 éves korcsoportban tapasztalható. Előre láthatóan a jövőben sem alakul kedvezően ez a folyamat, hiszen a 2005-ben Európában regisztrált évi 15 ezer új beteggel szemben a kutatások szerint 2020-ra 24 400 új beteg prognosztizálható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!