Közélet

2016.07.20. 20:55

A fürdőben ellenőriztek

Bács-Kiskun megyében is folyamatosan zajlik a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés. A majsai gyógy-, és élményfürdőben tartott minapi akció során szinte mindent rendben találtak a véletlenszerűen ellenőrzött büféknél.

Tapodi Kálmán

– A vendéglátósok többsége általában hosszútávon gondolkodik, így nekik is az az érdekük, hogy mindenben megfeleljenek a szigorú élelmiszerlánc-biztonsági előírásoknak. Fokozatosan csökken azoknak a vendéglátóipari helyeknek a száma, ahol az előírásokat nem tartják be maradéktalanul. Ezeken a helyeken ismételt ellenőrzéseket végzünk a hiányosságok felszámolása érdekében – tudtam meg Ledényi Krisztina élelmiszer biztonsági felügyelőtől, miközben a majsai fürdő élelmiszerárusító pavilonjai felé sétáltunk. A felügyelő hozzátette: az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések célja a fogyasztók egészségének a védelme, valamint a biztonságos, illetve a megfelelő élelmiszer/vendéglátóipari termékek előállításához szükséges garanciák biztosítása.

A hétvégi hűvös, esős időt követően még gyéren szállingóztak a vendégek, hiszen még kedden délelőtt sem volt igazi strandidő. A szezonális nyitva tartású büfék tulajdonosai szinte mindannyian a vendégforgalom visszaesése és a jó idő hiánya miatt panaszkodtak.

Az akció első helyszíne egy pizza-büfé volt, ahol cseppet sem volt rossz az idő a parányi helyiségben. A büfébe lépés előtt mindannyian – az ellenőrzésre velünk tartott két gyakorlatát töltő egyetemista: Borbély Dóra és Vadkerti-Tóth Nikolett is –, fehér köpenyt húztunk, miközben azt hamar megállapíthattuk: kánikula idején aligha irigykedhet bárki is az ott dolgozókra.

Ledényi Krisztina mindent alaposan átvizsgált, a hűtőktől a mosogatószerekig, miközben javaslatokat is adott Márton Andreának, a büfé üzemeltetőjének. Például kérte, hogy ne újrahasznosítható zacskókban tárolják a zsemléket, hanem az élelmiszertárolásra alkalmas, átlátszó tasakokat használják. Az ellenőrzési jegyzőkönyv kitöltése – ami legalább annyi időt vesz igénybe, mint maga a vizsgálat –, során még egy kérelem megírásában is segített Ledényi Krisztina, így hamarosan bővülhet a büfé tevékenységi köre, ahol halat is süthetnek, mivel a feltételek biztosítottak.
A harminckét éve működő majsai gyógyfürdő kapcsán egyébként jók a tapasztalataik az élelmiszer ellenőröknek. A soron következő „lángossütő és sörkimérő pavilon” is jó példa volt erre, amire még a tapasztalt felügyelő is azt mondta: „a büfé kialakítása, karbantartottsága, az ott folytatott tevékenység, élelmiszerbiztonsági szempontból kiváló minősítésű”. A hűtőben tárolt tészták útja előírásszerűen követhető, a pavilon tisztasága is makulátlan. Ritka, de ott külön helyiségben sütik a palacsintát és a lángost, amit előbb egy másik helyiség ablakánál fizethetnek ki a vendégek.
A következő vállalkozónál kiderült, hogy Péter-Szabó Sándor már harmincegy éve üzemeltet vendéglátóegységet a fürdőben, így rutinosan fogadta az ellenőrzést. Nem is volt mitől tartania, hiszen ott is mindent rendben találtak a dolgozók egészségügyi könyveitől az élelmiszertároló edényekig.

Az egyik büfében a nyershús és az egyéb hústermékek tárolására figyelmeztetett Ledényi Krisztina, mivel ott zárt, műanyag dobozban nyers húst egy hűtőtérben tároltak, zárt műanyag dobozban lévő, gyárilag készre sütött gyros hússal. Jogszabályi előírás szerint: a nyers húst külön hűtőtérben kell tárolni. A jegyzőkönyvbe így bekerült egy figyelmeztetés, de az üzemeltető vállalta, hogy 24 órán belül – egy másik hűtő beállításával –, rendezi a kifogásolt helyzetet.
A közel négy órán át tartó ellenőrzés során számos jó tanácsot is hallhattak a vendéglátósok: a hűtési lánc betartásától kezdve, a fagyasztott termékek címkézésén át, a váltóruha viseléséig és a rendszeres kézfertőtlenítés szükségességéig. Az ellenőrzések célja ugyanis nem a bírságolás, hanem az élelmiszerlánc-biztonsági előírások betartatása, ami közös és alapvető érdeke mindenkinek.

 

Tapodi Kálmán -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!