Közélet

2016.07.13. 13:43

Biztonságosak voltak a megvizsgált gyermek reggelizőkészletek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által megvizsgált, gyerekeknek szánt kerámia reggelizőkészletek és bögrék mindegyike megfelelt az előírásoknak, a kiemelt vizsgálatot egy májusi, határérték feletti kadmium- és kobalt-kioldódásról szóló uniós riasztás miatt rendelte el a hatóság.

mti.hu

A Nébih szerdai, az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában felidézte, május végén érkezett a riasztás az uniós tagállamok gyors riasztási rendszerén (RASFF), hogy a kínai, Disney-motívumokkal ellátott kerámia reggelizőkészleteknél határérték feletti kadmium- és kobalt-kioldódást mértek.

A hatóság a riasztásban szereplő termékeket kivonta a forgalomból, emellett célellenőrzést indított, vizsgálva a hasonló készleteket.

A Nébih laboratóriumában öt-öt, mesefigurákkal díszített kerámia étkészletet és bögrét ellenőriztek. A közlemény szerint a mért értékek egyetlen termék esetében sem érték el, sőt meg sem közelítették a megengedett határértékeket.

Az élelmiszerekkel érintkező kerámiatárgyak a gyártó által kiállított írásbeli megfelelőségi nyilatkozat birtokában hozhatók forgalomba az Európai Unió területén, igazolva azok megfelelőségét. A forgalmazóktól bekért megfelelőségi nyilatkozatok vizsgálata még folyamatban van, a laboratóriumban elvégzett vizsgálatok alapján azonban a megvizsgált gyermek reggelizőkészletek biztonságosak - közölte a Nébih.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!