Közélet

2016.07.07. 20:41

Érdemrend a kistermelők összefogásáért

Szövetkezeti érdemrenddel ismerték el Ván Jenő munkásságát. A Petőfiszállási Gazda Tejszövetkezet elnöke a kistermelők összefogásáért kapta a rangos elismerést. Az országban nyolcan vehették át az Országos Szövetkezeti Tanács kitüntetését a 94. Nemzetközi Szövetkezeti Napon.

Vajda Piroska

Fotó: Brenner_Peter

Ván Jenő Petőfiszállási Gazda Tejszövetkezet elnöke a szövetkezeti mozgalomban kifejtett munkássága elismeréséül vehette át a Szövetkezeti Érdemrendet, amire az Országos Hangya Szövetkezet javasolta. Az indoklás szerint széleskörű összefogást ért el a szétszórt tanyás térségben, ahol sikerült összefognia a kistermelőket, akik ezáltal tudtak csak piacon maradni. Külön-külön napi száz vagy ezer liter tejjel ugyanis nem érvényesültek volna. A tejet csak nagyon rossz feltételekkel értékesíthetnék. A kisebbeknek pedig szinte lehetetlen egyedül érvényesülni, ezért a szövetkezet előnye a nagyobb értékesítési biztonság – nyilatkozta lapunknak Ván Jenő. Elmondta, huszonöt gazdával közösen 16 évvel ezelőtt hozták létre a Petőfiszállási Gazda Tejszövetkezetet, amely mára már minősített termelői csoportként működik. A szövetkezet folyamatosan bővül, jelenleg 150 tejes gazda tartozik hozzájuk. Bács-Kiskun, Csongrád és Pest-megyében is vannak termelőik, köztük egyre több a fiatal gazda. Naponta 20-25 ezer liter tejet termelnek. A gazdák technikailag is jól fölszereltek, fejő és hűtőgépek biztosítják a kiváló minőséget. Petőfiszálláson tejcsarnokot is építettek, amit az elmúlt évek alatt teljesen kinőttek. Ezért pályázatot nyújtottak be egy saját feldolgozó létesítésére, de ha nem nyernek, akkor is bővítik a telephelyet – tette hozzá Ván Jenő.

A szövetkezetek: erő a cselekvésre a fenntartható jövőért. Ez volt a mottója az idei 94. Szövetkezi Nemzetközi Napnak, amit Budapesten a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban tartottak. A Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége 1985-ben alakult meg Londonba. Napjainkban közel 150 ország egy milliónyi szövetkezőjének érdekeit képviseli. 1923 óta július első hetében világszerte megünneplik a Nemzetközi Szövetkezeti Napot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!